Izložba Marije Sarvan iz Požege u rodnom gradu

Požega – Treća samostalna izložba Marije Sarvan pod nazivom „Nulta forma“ biće otvorena u četvrtak 19. januara sa početkom od 19 časova u Gradskoj galeriji Požega. Prvo predstavljanje mlade umetnice lokalnoj publici u rodnom gradu, Požegi trajaće do 17. februara, saopšteno je iz Gradske galerije Požega.

POZEGA

Još uvek studentkinja master studija na Akademiji umetnosti Novi Sad, Marija Sarvan u svojoj biografiji beleži zapažen broj samostalnih i grupnih izložbi u relevantnim izlagačkim prostorima i u okviru zapaženih projekata. Izložba „Nulta forma“ u Požegi predstavlja dve serije radova – prvu koju čine kutijasti objekti-slike nastali prepletom crnih tekstilnih traka i drugu seriju radova – crteža i slika manjih formata, apstraktnih geometrijskih formi, vizuelno intrigantnih kompozicija u koje se pored arhromatske crne i bele, kao jedinstvo suprotnosti uvodi i dinamična, ali i tenzična crvena boja. Zrelost vizuelnog izraza Marije Sarvan u dvema navedenim serijama navodi na zaključak da ovom izložbom predstavljamo mladu autorku koja svojom posvećenošću, talentom i istraživačkim radom, zasigurno u narednom periodu obezbeđuje sebi zapaženo mesto na domaćoj sceni savremene vizuelne umetnosti.

/tekst Svedočenje o procesu, Slađana Petrović Varagić/

Marija Sarvan (1993) iz Požege. Diplomirala je na likovnom departmanu Akademje umetnosti Novi Sad, 2016. godine, na odseku za slikarstvo, u klasi profesora Gorana Despotovskog. Trenutno je na master studijama na katedri za Nove likovne medije na istoj akademiji.

Samostalne izložbe:

– Gradska galerija Požega / Kulturni centar Požega, Požega, 2017.

– Galerija Zvono, Beograd, 2016.

– Studentski kulturni centar, Novi Sad, 2015.

  Grupne izložbe:

– Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2016.

– Završna izložba radova studenata IV godine, Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad, Galerija likovne umetnosti, poklon zbirka Rajka Mamuzića, 2016.

– Projekat Slika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2015.

– Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2015.

– Oni koji dolaze, Gradska galerija Užice, 2015.

– Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2014.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.