Izložba Milete Prodanovića u Umetničkoj galeriji

Čačak – U okviru programa posvećenog Danu grada Čačka, u subotu, 16. decembra u 18 sati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ biće otvorena samostalna izložba Milete Prodanovića, slikara, pisca, kritičara, jednog od vodećih aktera umetničke scene osamdesetih i jednog od najvažnijih autora postmoderne u Srbiji.

Foto: PressLider

Izložba objedinjuje nekoliko radova koji kao temu imaju stariju porodičnu istoriju, a kroz koju se jasno ocrtavaju i delovi nacionalne istorije.

Izložbu koja će trajati do 26. januara 2018. godine otvoriće Branko Kukić.

Mileta Prodanović je rođen u Beogradu 1959. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine i na istom fakultetu magistrirao 1985. godine. Specijalizaciju je završio u Londonu, na Royal College of Arts 1989-90. Godine 2009. na FLU u Beogradu stekao je zvanje doktora likovnih umetnosti. Od 1990. radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, sada u zvanju redovnog profesora. Izlagao je od 1980. godine na više samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i u više evropskih gradova (Rim, Tibingen, Tuluz, Karkason, Venecija, Beč, Grac, Prag, Regensburg, Kijev…), kao i u SAD (Klier Lejk – Hjuston, Kolumbija – Južna Karolina). Godine 1986. izlagao je na Bijenalu u Veneciji, u jugoslovenskom paviljonu. Od 1983. objavljuje prozu, esejističke tekstove iz oblasti vizuelnih umetnosti i publicistiku. Bio je član redakcije časopisa „Beogradski krug”, „New Moment” (časopis za vizuelne medije) i „Kultura“.

Radovi mu se nalaze u najvažnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji i zemljama nekadašnje Jugoslavije. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti književnosti i likovne umetnosti.

Živi u Beogradu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *