IZLOŽBA POVODOM 60 GODINA OD DODELE NOBELOVE NAGRADE IVU ANDRIĆU

Светлосне визије Андрићевог стваралачког ума

Прошло је тачно шест деценија од догађаја који је у светским размерама осветлио вредност целокупне српске књижевности о чему, између осталог, сведочи и део говора који је 1961. године, приликом доделе Нобелове награде за књижевност, одржао Иво Андрић: „Моја домовина је заиста мала земља међу световима како је рекао један наш писац, и то је земља која у брзим етапама, по цену великих жртава и изузетних напора, настоји да на свим подручјима, па и на културном, надокнади оно што јој је необично бурна и тешка прошлост ускратила. Својим признањем ви сте бацили сноп светлости на књижевност те земље и тако привукли пажњу света на њене културне напоре и то управо у време кад је наша књижевност низом нових имена и оригиналних дела почела да продире у свет, у оправданој тежњи да светској књижевности и она да свој одговарајући прилог.”

Поводом овог значајног јубилеја у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” отворена је изложба „Мостови ‒ светлосне визије стваралачког ума”. Аутори поставке која обухвата књиге и периодичне публикације из фондова чачанске Библиотеке су библиотекари Душица Брковић и Мирко Дрманац. Поред тога изложбу чини и шест плаката који илуструју најзначајније периоде Андрићевог стваралаштва, а за њихов дизајн био је задужен библиотекар Владимир Симић. Вечита пишчева тежња за повезивањем људи исказана у његовој чувеној сентенци мостови су истрајнији од других грађевина и не служе ничему што је тајно или зло послужила је као инспирација ауторима за назив поставке. У витринама се налази више од седамдесет књига: Андрићевих дела, биографских, критичких и књижевноисторијских осврта који упућују на његово стваралаштво. Изложени часописи и новине својом документарношћу предствљају једно мало сведочанство о најзначајнијим периодима стваралаштва и живота нашег Нобеловца.

Заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати у Великој сали чачанске Библиотеке током децембра.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.