Izložba “Pružimo im ruku” – košarka kao sredstvo, a ne cilj

Gornji Milanovac – Prilikom gostovanja Muzeja rudničko-takovskog kraja i Košarkaškog kluba „IKAR“ u Foči u Muzeju Stare Hercegovine otvorena je izložba „Pružimo im ruku“ predstavljajući rad gornjomilanovačkog kluba „IKAR“ koji između ostalog, već 6 godina radi sa decom sa posebnim potrebama.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Fotografijama Saše Savovića, predstavljen je rad ovog pomalo neobičnog kluba i njegovih košarkaša.

„Za dvanaest godina koliko radim u Muzeju ništa nije bilo potresnije od otvaranja ove izložbe pre 45 dana kod nas u Gornjem Milanovcu, kada su došli naši mladi šampioni, oni koji mogu da se pogledaju na fotografijama, jer smo videli kakav je život i kakve zamke, zapravo, sa sobom nosi, i koliko smo mi sa druge strane počastvovani i srećni kada možemo nešto da pružimo takvim osobama i njihovim roditeljima“, istakao je na otvaranju izložbe v.d. direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

O radu kluba, na otvaranju izložbe govorio je trener Predrag Begenišić.

”Mi smo počeli košarku da primenjujemo kao sredstvo, a ne kao cilj, jer smo počeli da radimo na motoričkim vrijednostima kod te dece i da ih poboljšavamo“, rekao je Begenišić.

Nakon šest godina predanog rada u tome su i uspeli, o čemu govori i njegova knjiga “Metodika treniranja dece sa posebnim potrebama u KK IKAR“, koju su u Narodnoj biblioteci Srbije i Zavodu za zaštitu intelektualne svojine ocenili kao jedinstvenu po svom sadržaju.

Iste večeri, Aleksandar Marušić je, u Bogosloviji “Sveti Petar Dabrobosanski” održao  predavanje “Milošev ustanak, rudničko-takovski kraj i dinastija Obrenović. Učenicima i profesorima Bogoslovije, Marušić, po zanimanju istoričar, je približio istoriju rudničko-takovskog kraja, počev od malene Brusnice, kneza Miloša i Drugog srpskog ustanka koji je započet baš na našim prostorima. Govorio je o posebnom pijetetu vladara Obrenovića prema gornjomilanovačkom kraju i tradiciji ustanka koju nosi.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Osim toga, istakao je i ličnosti ovog kraja, koje su bile bliske samom knjazu, a sigurno su imale i uticaj na istorijske tokove vladavine Obrenovića, poput Nikole Milićevića Lunjevice, Vase Popovića ili Melentija Pavlovića. Istovremeno, doživljavajući Takovo kao svojevrsno dinastičko svetilište, naslednici Miloša Obrenovića učinili su dosta toga kako bi ovaj prostor i njegova okolina  stekli povlašćen položaj u tadašnjoj Srbiji. Tako su počev od 1861. pa sve do 1901. godine Mihailo, Milan i Aleksandar, čak sedam puta posetili Gornji Milanovac i okolinu. Na kraju, Marušić je upoznao učenike Bogoslovije sa važnim objektima i spomenicima, poput spomenika baba Višnji u Manastiru Vraćevšnici ili Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, koji su i danas svedoci vremena vladarskog doma Obrenovića.

 Muzej rudničko-takovskog kraja se zahvaljuje Fočacima na toplom gostoprimstvu.

PressLider

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.