JOŠ POLA MILIJARDE DINARA OD VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA OVČAR BANJU

ЈОШ ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ОД ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ЗА ОВЧАР БАЊУ

 

У Влади Републике Србије одржан је још један у низу састанака Међуресорне радне групе за развој Овчарско-кабларске клисуре, којим је председавао градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

На састанку је усаглашено да ће из буџета Владе Републике Србије за 2022. годину бити издвојено више од 500 милиона динара за наставак пројектних активности у наредној години на 5.000 хектара заштићеног подручја.

 

У плану је завршетак саобраћајнице од магистралног пута до видиковца на Каблару. У завршној фази је изградња паркинга и саобраћајнице у горњем делу, а у наредној године биће урађено још четири километра ове саобраћајнице, што ће коштати 250 милиона динара.

Предвиђено је 110 милиона динара за уређење видиковца на Каблару са приступним стазама и 20 милиона за соларни катамаран, у чему Град Чачак учествује са 10 одсто.

Између осталог, планирано је 25 милиона динара за пројектно техничку документацију за изградњу моста преко Западне Мораве, који би спојио чачанску и лучанску „страну“ Овчар Бање, као и изградња саобраћајнице до врха Овчара и параглајдинг стазе.  У наредној години, према пројекту, биће уложено око 90 милиона динара у екологију.

Поред ових, очекује се почетак реализације капиталних пројеката, а један од њих је измуљавање језера Међувршје, који је омогућен билатералним споразумом између Републике Србије и Републике Мађарске.

-Овај пројекат подразумева улагање око 35 милиона евра. Ускоро се завршава израда елабората о процени утицаја на животну средину и очекујемо да почне реализација овог огромног пројекта. Ове недеље биће расписана јавна набавка за изградњу РХ Центра у Овчар Бањи. Планирано је улагање од  око пет милион евра за изградњу и опремање овог центра, који је од круцијалног значаја за развој здравственог туризма – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Према његовим речима у наредној години очекује се и нешто више од четири милиона евра за сређивање водовода и канализације.

-За очекивати је да у оно, што ће Град Чачак, али и Општина Лучани добити на 5.000 хектара заштићеног подручја у наредне две године, буде уложено, кроз различите пројекте, више од 55 милиона евра. Као што смо рекли пре нешто више од годину и по дана, Овчар Бања и цела Овчарско-кабларска клисура, наша Света гора биће једно од најбољих лечилишта, али и најлепших туристичких атракција – закључио је Тодоровић.

 

 

 

 

ГРАД ЧАЧАК

КАБИНЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Тел. 032/30-90-36

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *