Jubilej u Disovom zavičaju: „San mi javu pokriva“

Gradska biblioteka u Čačku i Odbor 56. Disovog proleća organizovali su u četvrtak, 30. maja 2019. godine u OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću susret posvećen nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga, koji su učestvovali na literarnim konkursima u okviru ovogodišnjih Disovih svečanosti.

Prvi konkursi za učeničke radove raspisani su 1980. u okviru 17. Disovog proleća i već četiri decenije afirmišu stvaralaštvo mladih, kojima se nagrade uručuju na već tradicionalnim lirskim susretima u Osnovnoj školi koja nosi Disovo ime. Ovaj značajni jubilej proslavljen je u Disovom zavičaju, u okviru programa pod nazivom „San mi javu pokriva”.

Lirski susreti nastavljeni su u trpezariji škole, a kroz program publiku je vodila viši bibliotekar Dubravka Ilić. Ona se osvrnula na bogatu tradiciju, značajan jubilej i istakla važnost afirmisanja dečjeg stvaralaštva. U čast četiri decenije predanog i kreativnog rada nastupila je Nika Radonjić Đorđević, učenica četvrtog razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović”, koja je manifestaciji posvetila pesmu „Disovo proleće”.


Centralni deo programa započeo je pozdravnom rečju direktora Biblioteke dr Bogdana Trifunovića, koji je podsetio na značaj ustanove kulture kao što je Gradska biblioteka i dodao da je ona dosanjala svoj san dobivši krov nad glavom. Takođe, istakao je da je od velike važnosti i ulaganje Ministarstva kulture i informisanja u obnovu kuće Vladislava Petkovića Disa, jer se tako čuva kulturna baština i stvara mogućnost da svi putnici namernici i poklonici Disove poezije mogu da vide zavičaj pesnika koji je ostavio neizbrisiv trag na pesničkom nebu.

Slovo o školi koja je tradicionalno dobar domaćin lirskih susreta u Disovom zavičaju, kazivala Milica Lukić, učenica osmog razreda OŠ „Vladislav Petković Dis”.

Okupljene mlade autore i prijatelje pisane reči pozdravio je ovogodišnji dobitnik Disove nagrade, pesnik Đorđo Sladoje. On je posavetovao mlade stvaraoce da pišu sa zadovoljstvom i lakoćom, jer čitaoci osećaju kada je pesma nastajala sa mukom i naporom i istakao da je pisanje beskrajno lepa duhovna igra. Dodao je da je i veliki pesnik Dis imao uspone i padove, da je bio na udaru srpske književne kritike toga vremena, ali da ga to nije sprečilo da bude „vukovac” srpske poezije.

Pesnik Đorđo Sladoje je uručio diplome i knjige nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Potom su nagrađeni i pohvaljeni autori pročitali svoje poetske i prozne radove, a da je žiri doneo dobru odluku potvrdila je publika koja je izražajano kazivanje radova pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Tokom lirskih susreta gosti su posetili i ogranak Gradske biblioteke u Disovom zavičaju.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.