KADA SE SAVETUJE UPOTREBA APARATA ZA ISPIRANJE USTA

Aparat za ispiranje usta, poznat i kao oralni ili dentalni irigator, uz pomoć mlaza vode pod pritiskom može da poboljša oralnu higijenu, posebno u prostoru između zuba, koji je teško dostupan za čišćenje četkicom.

Ovo može biti naročito korisno za određene ljude i stanja koja ćemo objasniti u nastavku.

Implanti i zubni mostovi

Aparat za ispiranje usta može biti vrlo koristan za osobe sa zubnim implantima i zubnim mostovima

Implantati i mostovi zahtevaju posebnu pažnju i negu kako bi trajali što je duže moguće, i kako bi se sprečile eventualne komplikacije.

Aparat za ispiranje usta može pružiti dodatnu pomoć u čišćenju prostora između implantata, mostova i prirodnih zuba. 

Mlaz vode može je vrlo efikasan u uklanjanju ostataka hrane, plaka i bakterija koje se mogu akumulirati na tim područjima, a koja su inače teško dostupna četkicom za zube ili koncem.

Redona upotreba oralnih irigatora može doprineti održavanju higijene implantata i mostova, smanjenju rizika od upale ili infekcije, kao i očuvanju zdravlja okolnih zuba i desni.

Gingivitis ili parodontalna bolest

Aparat za ispiranje usta može biti koristan za osobe koje pate od gingivitisa, blage upale desni ili parodontalne bolesti, uznapredovale bolesti desni.

Iako sam po sebi gingivitis nije opasan, i osim nelagode i krvarenja tokom pranja zuba obično neće izazvati intenzivne tegobe, ukoliko se ne leči, može dovesti do pojave ozbiljnijih stanja poput parodontalne bolesti.

Parodontalna bolest sa druge strane utiče na potporne strukture zuba, oštećujući ih i stvarajući ozbiljne probleme.

Uznapredovale bolesti desni su najčešći razlog gubitka zuba, pa ih treba shvatati ozbiljno.

Fiksne proteze

Oralni irigator je izuzetno koristan za osobe koje nose fiksne proteze, budući da je njima održavanje pravilne higijene znatno otežano. 

Ovi uređaji mogu pomoći u uklanjanju ostataka hrane između bravica ili proteze, što može smanjiti rizik od karijesa i drugih problema s ustima i zubima.

Nošenje proteze obično traje dugo, pa je važno tokom ovog perioda osigurati da je higijena zuba na dobrom nivou.

Hronično loš zadah

Loš zadah u velikoj meri utiče na samopouzdanje osobe koja se sa ovim stanjem susreće, a ako je reč o hroničnom problemu, ovo stanje može biti vrlo neprijatno.

Daleko najčešći razlog neprijatnog zadaha iz usta, pored konzumacije određenih namirnica, jeste loša higijena zuba i usta.

Upotreba oralnih irigatora u velikoj meri može pomoći kod uklanjanja ostataka hrane, kiselina i bakterija sa i oko zuba, i time u velikoj meri smanjiti pojavu halitoze, kako se stručno naziva ovo stanje.

Neprijatan zadah može biti simptom i rasta umnjaka, a upotreba ovih uređaja može pomoći u prevenciji pojave upalnih procesa koji često prate nicanje ovih zuba.

Proteze

Kod osoba s fiksnim ili mobilnim protetskim rešenjima poput totalnih ili parcijalnih proteza, održavanje oralne higijene veoma je otežano.

Ovo može dovesti do upalnih procesa, problema sa desnima i lošeg zadaha, ali i komplikacija kao što su promena oblika desni, što u nekim slučajevima može zahtevati izradu nove proteze, posebno u slučaju totalnih proteza.

Zbog toga se pacijentima sa protetskim radovima toplo preporučuje da u svoju rutinu održavanja higijene zuba i proteze uključe i vodeni irigator.

Zaključak

Uključivanje aparata za ispiranje usta doneće koristi gotovo svima, no za određene ljude ono može biti posebno korisno.

Važno je napomenuti da aparati za ispiranje usta ne zamenjuje redovno pranje zuba i korišćenje konca za zube. 

Oni su dodatak rutini oralne higijene koji će u velikoj meri unaprediti higijenu usta i zuba.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *