Kako održavati mobilni telefon: Korisni saveti

Kako održavati mobilni telefon: Korisni saveti

Da li vam se čini da vaš mobilni telefon više nije tako brz kao ranije? To je uobičajen problem sa kojim se suočavaju mnogi korisnici. Kako vreme prolazi, naši pametni uređaji mogu postati spori. Baterija se brže prazni. Performanse opadaju. Ovo može biti izuzetno frustrirajuće, posebno onda kada vam je telefon najpotrebniji.

Srećom, postoji rešenje. Održavanje mobilnog telefona u najboljem stanju ne mora biti teško. Uz primenu jednostavnih i praktičnih koraka, možete produžiti vek trajanja vašeg uređaja i osigurati da on radi glatko i efikasno skoro kao prvog dana.

Otkrijte kako da postignete optimalne performanse vašeg mobilnog telefona uz nekoliko korisnih saveta.

Zašto je važno redovno održavati mobilni telefon?

Održavanje mobilnog telefona je ključno za njegov dugovečan rad. Pravilno održavan uređaj radi brže i pouzdanije. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

Dugovečnost uređaja

Mobilni telefoni su skupi, pa je važno da traju što duže. Redovno čišćenje uklanja prašinu i prljavštinu koja može oštetiti unutrašnje komponente. Korišćenje zaštitnih maski i stakala sprečava fizička oštećenja kao što su ogrebotine i lomljenje. Pravilna briga produžava vek trajanja vašeg telefona, omogućavajući vam da ga koristite duže bez problema.

Uticaj na performanse i funkcionalnost

Softverska ažuriranja su ključna za održavanje optimalnih performansi. Nova ažuriranja donose poboljšanja, ispravljaju greške i povećavaju sigurnost. Redovno oslobađanje memorije od nepotrebnih datoteka i aplikacija sprečava usporavanje sistema. Održavanje baterije i izbegavanje prekomernog punjenja produžava njen vek trajanja i održava optimalne performanse telefona.

Finansijske uštede kroz pravilno održavanje

Kupovina novog telefona ili česte popravke mogu biti veliki udar na vaš budžet. Pravilnim i redovnim održavanjem smanjujete potrebu za popravkama i produžavate vreme između zamene uređaja. Ovo vam štedi novac na duge staze. Investiranje u kvalitetne zaštitne dodatke i redovno održavanje je mnogo jeftinije od zamene skupih delova ili celog telefona.

Posvetite malo vremena i pažnje svom uređaju kako biste uživali u njegovim prednostima što duže.

Osnovni saveti za održavanje mobilnog telefona

Održavanje mobilnog telefona nije teško. Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete produžiti njegov vek trajanja. Evo nekoliko osnovnih saveta:

Redovno čišćenje

Redovno čišćenje je ključno. Ekran čistite mekom, suvom krpom. Izbegavajte korišćenje jakih hemikalija. Portove čistite pažljivo, koristeći čačkalicu ili tanak komad papira. Kućište obrišite mekom tkaninom i blagim rastvorom sapuna i vode. Preporučeni proizvodi za čišćenje uključuju mikrofiber krpe i specijalne tečnosti za ekrane.

Ažuriranja softvera

Redovno ažuriranje softvera je takođe veoma važno. Novi operativni sistemi i aplikacije poboljšavaju performanse i sigurnost. Da biste proverili ažuriranja, idite u postavke vašeg telefona. Potražite opciju „Ažuriranje softvera“ ili „Sistem“. Ako su dostupna ažuriranja, instalirajte ih odmah. Ovo će osigurati da vaš telefon radi bez problema.

Korišćenje zaštitnih dodataka

Zaštitni dodaci su bitni za fizičko očuvanje vašeg telefona. Korišćenje zaštitnih maski i stakla može sprečiti oštećenja. Prednosti uključuju zaštitu od padova, ogrebotina i prljavštine. Kada birate dodatke, obavezno obratite pažnju na njihov kvalitet.

 • Odaberite masku koja odgovara vašem modelu telefona.
 • Koristite stakla koja pružaju potpunu pokrivenost ekrana.
 • Izbegavajte jeftine proizvode niskog kvaliteta.

Pravilno korišćenje i održavanje zaštitnih dodataka može značajno produžiti vek trajanja vašeg telefona.

Ovi osnovni saveti pomoći će vam da održite vaš mobilni telefon u najboljem stanju. Redovno čišćenje, ažuriranje softvera i korišćenje zaštitnih dodataka ključni su koraci u tom procesu.

Napredni saveti za održavanje

Pored osnovnih saveta, postoje i napredne tehnike za održavanje mobilnog telefona.

Upravljanje baterijom

Produžite vek trajanja baterije vašeg telefona pravilnim punjenjem. Preporučuje se da ne ostavljate telefon na punjaču tokom čitave noći. Izbegavajte potpuno pražnjenje baterije pre ponovnog punjenja. Idealno je puniti telefon kada se baterija spusti na oko 20-30%. Koristite originalne ili kvalitetne zamenske punjače kako biste izbegli oštećenje baterije ili još gore – potencijalne havarije koje izaziva struja.

Zaštita od malvera i virusa

Zaštita od malvera i virusa je osnov bezbednosti vaših podataka i vašeg telefona. Preporučene aplikacije za zaštitu uključuju:

 • Avast Mobile Security
 • Norton Mobile Security
 • Bitdefender Mobile Security

Preuzimajte aplikacije samo iz pouzdanih izvora, kao što su Google Play Store ili Apple App Store. Proveravajte recenzije i ocene pre preuzimanja novih aplikacija i izbegavajte instaliranje aplikacija i otvaranje linkova od nepoznatih izvora.

Upravljanje skladištem

Oslobađanje skladišnog prostora na telefonu pomaže u održavanju njegovih performansi. Redovno brišite nepotrebne datoteke, slike i aplikacije. Koristite cloud servise kao što su Google Drive ili iCloud za skladištenje važnih dokumenata i fotografija. Eksterne memorije, poput microSD kartica, mogu biti korisne za dodatno skladištenje.

Evo nekoliko saveta za oslobađanje prostora:

 • Brišite privremene i keširane datoteke.
 • Premestite velike datoteke na cloud ili eksternu memoriju.
 • Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite.

Primena ovih naprednih saveta pomoći će vam da održite vaš mobilni telefon u vrhunskom stanju.

Šta raditi u slučaju kvara?

Kada vaš mobilni telefon počne da pokazuje znakove kvara, potrebno je brzo reagovati. Zato je važno da na vreme prepoznate neke od uobičajenih problema.

Prepoznavanje problema

Česti problemi uključuju:

 • Telefon se ne uključuje.
 • Ekran je zamrznut ili ne reaguje.
 • Baterija se brzo prazni.
 • Telefon se pregreva.
 • Problemi sa zvukom ili kamerom.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, moguće je da je vašem telefonu potrebna popravka.

Kada se obratiti profesionalnom servisu za mobilne telefone?

Ako ne možete sami da rešite problem, vreme je da se obratite profesionalcu. Profesionalni serviser može dijagnostikovati problem i obezbediti ono najvažnije – a to je popravka telefona na stručan način. Obratite se servisu u sledećim slučajevima:

 • Telefon se ne uključuje ni nakon punjenja.
 • Ekran je slomljen ili ozbiljno oštećen.
 • Telefon je bio izložen vodi.
 • Problemi sa hardverom, kao što su zvučnik ili mikrofon.

Koraci za sigurnosno kopiranje podataka pre servisa

Pre nego što odnesete telefon na popravku, osigurajte svoje podatke. Napravite sigurnosnu kopiju kako biste izbegli gubitak važnih informacija.

 • Koristite internet cloud servise: Prebacite fotografije, dokumente i kontakte na Google Drive, iCloud ili drugi servis za skladištenje.
 • Povežite telefon sa računarom: Prekopirajte važne datoteke na računar.
 • Koristite aplikacije za sigurnosnu kopiju: Aplikacije kao što su Google Backup ili iTunes omogućavaju lako pravljenje kopija podataka.

Pravovremeno prepoznavanje problema i adekvatna reakcija mogu sprečiti veće kvarove. Ako se problem ne može rešiti samostalno, obratite se profesionalnom servisu za popravku telefona. Pre toga, ne zaboravite da osigurate svoje podatke sigurnosnim kopiranjem.

Zaključak

Održavanje mobilnog telefona ključno je za njegov dugovečan rad i optimalne performanse.

Redovno čišćenje, ažuriranje softvera i korišćenje zaštitnih dodataka sprečavaju oštećenja i poboljšavaju funkcionalnost. Pravilno upravljanje baterijom, zaštita od malvera i upravljanje skladištem dodatno produžavaju vek trajanja uređaja. U slučaju kvara, prepoznajte probleme na vreme i obratite se profesionalnom servisu, uz prethodno sigurnosno kopiranje podataka.

Primenom ovih saveta, osiguraćete dugotrajan i efikasan rad vašeg mobilnog telefona. Negujte svoj uređaj i on će vam dugo i pouzdano služiti.

Tekst:Srbijanka Stanković

Foto:

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *