Koronavirus ispraznio rafove, srpske maline ponovo tražene

U otežanim uslovima poljoprivrednici vode bitku za proizvodnju hrane i kažu biće je dovoljno za nas, ali i da se izvozi. Ispražnjeni rafovi i potražnja za voćem, povrćem i hranom ove godine bi se moglo povoljno odraziti na voćare, stočare i prehrambeni sektor.

Foto: PressLider

Povoljne vremenske prilike poljoprivrednici su iskoristili za rad u poljima. Od dobre pripreme zavisiće i ovogodišnji rod. Zbog korona virusa pridržavaju se mera, ali i na tradicionalan način.

Radove za koje su obično morali da angažuju i sezonske radnike, prinuđeni su da rade porodično. Zbog toga Radovići kažu da se radi nekad i osamnaest sati.

„Mi mora da uradimo komplet dva i po hektara maline, sve da se uradi da se dovede do branja, plus ostali drugi poslovi oko stočarstva, oko ratarskih delova. Kreće oranje. Nemožete da očekujete pomoć, sami mora da se snalazite, da uradite“, kaže Dobrivoje Radović, poljoprivrednik iz Prilika.

Braća Gagričići su privremeno zatvorili Akademiju košarke u gradu, a odlučili su da pomognu na selu.

„Iz Novog Sada smo došli za Čačak, vratili se kući. Nakon toga smo došli u selo da pomognemo babi i ujaku“, kaže Darko Gagričić iz Novog Sada.

Veliki broj penzionera prethodnih godina radio je sezonske poslove i oko jagoda. U Prvoj složenoj zadruzi voćara otežano rade, ali taj vid organizovanja ima prednosti.

„Svako zlo grupiše, problemi grupišu ljude, tako da i ovog puta će doći ispomaganja normalno“, kaže Božo Joković, direktor Prve složene zadruge „Naši voćari“ Arilje.

Zbog praznih rafova u Evropi, potražnja je za hranom. Srpske maline ponovo su tražene. Transporti idu otežano, zbog zatvorenih granica, ali dostava hrane ne sme da stane.

„Mi očekujemo da sledeća sezona bude dobra i za nas i za proizvođače. I očekujemo da se Srbija, da se proizvođači vrate na nivo gde su bili pre par godina“, kaže Boris Obradović, direktor hladnjače za preradu voća iz Arilja.

Maline kažu jačaju imunitet, to znaju i u Evropi. A zadrugari su odlučili da zdravstvenim radnicima i policajcima iz Arilja i Požege poklone sokove. Zajedničkom borbom može se pobediti i nevidljivi neprijatelj.

RTS

Jedna misao o “Koronavirus ispraznio rafove, srpske maline ponovo tražene

  • 31. marta 2020. at 15:41
    Permalink

    DAO BOG OVO DA PRODJE ZA SAD JE NAJBITNIJE.RADTI SE MORA TO STOJI .SRBIJA IMA DOVOLJNO HRANE ITAKO TRBA IDA OSTANE RAD SE UVJEK ISPLATI.BICE DOBRO AKO DRZAVA STANE UZ MALINARE ..STOCARE .POLJOPRIVREDNIKE UOPSTENO RADNIKE .SMATRAM DA JOS UVJEK IMAMO ZDRAVU ZIVOTNU SREDINU SAMIM TIM I ZDRAVE PROIZVODE.KORONA BICE I PROCICE NAMA OSTAJE NASA SRBIJA SA SVIM SVOJIM BOGASTVIMA ISVI MORAMO JOS VISE ISKORISTITI TO DA RADIMO PROIZVODIMO.DAO BOG DA NAM SE I OMLADINA VRATI ONI SU NAM SNAGA PAMET I NADA ZA SVE PA I ZA VECU PROIZVODNJU SVEGA KAO I MALINA.

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.