Kultura je lekovita i godi zdravlju

U biblioteci “Čigote“ održano više od 170 književnih večeri

Zlatibor – Dobra knjiga, kvalitetna izložba, uspela književna predstavljanja i druženja s piscima lekoviti su na svoj način, gode i zdravlju. Tog pravila se drže u Specijalnoj bolnici “Čigota“ na Zlatiboru, čija nesvakidašnje aktivna biblioteka (ima oko 6.000 raznih naslova), jedna od retkih u nas pri kakvoj medicinskoj ustanovi, navršava 40 godina rada.

Mladi u biblioteci Čigote, iz fotodokumentacije Čigote

Za “Čigotu“ se zna da radom doprinosi zdravlju nacije, ozbiljno se bavi endokrinologijom i bolestima metabolizma, a čuvena je po borbi protiv gojaznosti, za zdrave stilove života. Tu je odavno shvaćen značaj naučno-istraživačkog rada stručnjaka kao i informisanosti korisnika o savremenim dostignućima u pomenutim oblastima, pa je 1979. godine kao posebna radna jedinica ovde osnovana biblioteka “Čigota“.

Pored mnogih raznovrsnih knjiga za goste ustanove i stručnih dela za zaposlene, ovde je vremenom formirana elektronska baza naučnih radova štampanih u Medicinskom glasniku (izdavač SB “Čigota“) od 2000. godine do danas na srpskom i engleskom jeziku.

– Postali smo moderan bibliotečko-informacioni centar koji podstiče protok informacija potrebnih za naučno-istraživački i stručni rad, te pruža kvalitetnu uslugu korisnicima u formi knjige, časopisa, elektronske baze podataka i kulturno-obrazovnih sadržaja – kaže bibliotekarka u “Čigoti“ Mirjana Crnčević, istrajna u organizovanju niza kulturnih dešavanja.

Biblioteka u Čigoti, foto sa sajta Čigote

Tako se ovde već drugu deceniju u ciklusu “Kultura, umetnost, duhovnost, nauka, zdravlje“organizuju zapažene književne večeri na kojima su bili gosti Svetlana Velmar Janković, Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Gojko Božović, Aleksandar Jerkov, Jovan Radulović, Miro Vuksanović, Milisav Savić, Jasminka Petrović, Dragan Velikić, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Aleksandar Gatalica, Sanja Domazet, Ivana Dimić, Nemanja Rotar, Vladimir Kecmanović, Goran Milašinović i drugi. U biblioteci “Čigote“ održano je više od 170 književnih večeri.

Ovde su, takođe, otvorene izložbe posvećene velikanima naše književnosti: Zmaju, Danilu Kišu, Vladanu Desnici, Steriji Popoviću, Bori Stankoviću, Borislavu Pekiću, Ivu Andriću, Branku Ćopiću, Dušku Radoviću, Isidori Sekulić, Branku Miljkoviću… Organizovane su i tribine, predavanja, koncerti, gostovanja glumaca, pozorišne predstave. Nedavno je održano zanimljivo veče s glumcem Petrom Božovićem. A izdavačka delatnost takođe je važan deo aktivnosti biblioteke.

– Četrdesetogodišnjicu rada proslavićemo organizovanjem raznovrsnog kulturnog programa tokom cele godine – najavljuje Mirjana Crnčević, dodajući da je “Čigota“ sprovodeći svoju misiju “Kultura je deo zdravlja“ ispunjavala društvenu odgovornost doprinoseći i poboljšanju zdravlja svojih korisnika.

Objavila Politika

Autor teksta: Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *