Kupina dobro rodila, cena nikad gora

Valjevo – Ni boljeg roda, ni gore cene. Tako bi se u najkraćem mogla oceniti ovogodišnja situacija u kojoj su se našli proizvođači kupine u valjevskom kraju, jednom od najpoznatijih u zemlji po gajenju ovog voća.

Odličan kvalitet plodova kupine (Foto: M. Ristivojević)
Odličan kvalitet plodova kupine (Foto: M. Ristivojević)

U selima oko Valjeva i ostalim opštinama Kolubarskog okruga kupina se gaji na ukupnoj površini od oko 1.200 hektara, uz prosečan rod od desetak tona. Ove sezone očekuju se prinosi od čak 12 do 15 tona po hektaru, a biće parcela koje će „baciti” i celih 20 tona. Kvalitet ploda je, svi se slažu, izvanredan, ali otkupna cena od 30 dinara po kilogramu za proizvođače je prava katastrofa.

Nije, kažu, dovoljna ni da se plati dnevnica beračima. I sa setom se prisećaju lanjske kupine koja je bila znatno lošija od ovogodišnje, ali se otkupljivala po cenama koje su prelazile i 100 dinara. Okupili su ovog vikenda kupinari na Stavama kod Valjeva, na tradicionalnim „Danima kupine”, da predstave šta su uradili u proizvodnji, ali, izgleda, najpre da se izjadaju.

– Dobar rod, kvalitet je solidan, ali je cena mnogo niska. Prethodnih godina bila je realna, sada je baš nerealna. Pitanje je da li će se i brati – kratak je Dragan Malušević iz Suvodanja, koji ima 60 ari pod kupinom. Sve je uradio, kaže, kako struka nalaže i vreme je poslužilo, a sad nema samo za dnevnice beračima.

U porodici Vladana Vukovića iz Stanine Reke kupina se gaji od osamdesetih godina prošlog veka. Sada je ima na 1,2 hektara, najveći kupinjak u kraju, očekuje prinos od preko 15 tona.

– Cenu ne vredi ni komentarisati, neka o tome razmisli neko drugi. Videćemo koliko će ko brati i ponovo posaditi – neveselo prognozira Vuković, dodajući da je jedinu uštedu ostvario zahvaljujući prirodi, jer je bilo dovoljno vlage, pa nije morao da uključuje sistem za zalivanje „kap po kap”.

Malo više razloga za zadovoljstvo ima Mira Živanović iz Vragočanice koja gaji kupinu na 80 ari, ali po programu poluorganske proizvodnje, uz primenu posebnih agrotehničkih mera. Otkupna cena za ovu kupinu je 60 dinara po kilogramu.

– Lepo su se pokazale, vreme im je odgovaralo. Do sada smo nabrali oko dve tone, očekujemo vagon. Ni ovo nije neka cena, ali opet…

Stručnjaci se slažu sa ocenama proizvođača. Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo ocenjuje da je ovo jedna od najboljih godina po kvalitetu i prinosu kupine, ali to, nažalost, nije praćeno odgovarajućom cenom.

– Kvalitet i rod su vrhunski, čak ih ni nedavne kiše nisu pokvarile. Nadamo se da će i cena porasti. Očekujemo da se proizvođači baziraju na neke novije sorte, pogotovo oni koji imaju mogućnost zalivanja, ali i da će njihov rad i trud pratiti i odgovarajuća cena – navodi Stanojlović.

Problem su, smatra on, periodične oscilacije cena kupine. Jedne godine kvalitet bude loš, a cena izvanredna, druge obrnuto.

– Nadamo se da će se to ipak stabilizovati, da će posle tih loših doći nekoliko dobrih godina u kojima će proizvođači biti zadovoljni i cenom i rodom, a otkupljivači kvalitetom kupine – zaključuje Stanojlović.

Izvor: Politika / S.Ćirić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.