Lazarice iz Gotovuše

Lazarica je narodni običaj koji se u Gotovuši obeležava na praznik Lazareva subota i ima tradiciju dugu više od sto godina.

Lazarice, ili Lazarke, su devojčice i devojke obučene u narodnu nošnju koje idu od kuće do kuće, pevaju i pesmom prizivaju zdravlje, plodnost i napredak u domu domaćina.

Mlade devojke se u Gotovuši nedeljama unapred pripremaju za ovaj tradicionalni praznik. Na Lazarevu subotu one se oblače u tradicionalnu narodnu nošnju i “idu u Lazarice“. Lepo obučene u bele, izvezene košulje sa jelekom, anterijom, boščom, okićene biserima i s maramom na glavi i krošnjom u ruci, ove devojke obilaze naselje i posećujući domaćinstva pevaju narodne Lazaričke pesme. Kada Lazarice ulaze u dvorište, pevaju:

Bog pomaga u dvorje!

A kada izlaze iz dvorište:

Stan’te zbogom iz dvorje!

Pevaju pesme i svim članovima porodice blagosiljaju i prizivaju zdravlje, sreću i veselje u taj dom. Običaj nalaže da domaćica čiji dom posećuju obavezno daruje Lazarke jajima, kolačima, slatkišima i sitnim novcem, kako bi u kući uvek bilo napretka i berićeta. Tekst pesme koje Lazarice pevaju obično se prilagođava situaciji i namenjen je svim članovima porodice. Tako, na primer, ukoliko u kući ima mlad momak za ženidbu, peva se pesma:

Ovde junak neženjen,

Što ga tatko, što ga tatko ne ženi.

Pesmom se takođe blagosilja dom, i izražava želja da se u tom domu zaigra svadbeno kolo. Lazarke pevaju i domaćinu, domaćici, deci, u zavisnosti od toga ko u toj kući živi, a pevaju se i sledeće pesme:

Soko leti visoko,

Krila drži široko,

Pokraj neba visoko.

Ili:

Ima majka pucence

Gde će da ga ušije?

Zatim, “Oj, drugajle, drugačke, mi zajedno sedomo“, “Oj, jarinjo, gospođo, lep si porod rodila“, “Dva se mlada gledaju“, “Oj, majstore, majstore“, “Oj, Lazare, Lazare“ i mnoge druge pesme.

PressLider / gotovusa.net

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *