Likovna kolonija u zadužbini kneza Lazara

Prilipac – Crkva u požeškom selu Prilipcu koju je, prema narodnom predanju, podigao knez Lazar 15 godina pre Kosovskog boja, šest i po vekova po gradnji je lepo uređena svetinja, ali i stecište umetnika iz zemlje i sveta, čijim stvaranjem galerije umetničkih dela nastaju.

Prilipac, umetnik Miomir Vemić slika pored crkve, foto: S. Jovičić

Ovde se već 23. godinu zaredom, uvek oko Male Gospojine, održava likovna kolonija “Prilipac“. Njoj zahvaljujući selo sada u obnovljenoj zadružnoj građevini ima tri galerije sa preko 500 vrednih slika i skulptura, radova učesnika prethodnih kolonija.

Umetnost je ovde stigla i s početkom ove jeseni, dvadesetak domaćih i inostranih slikara i vajara stvara uz taj hram: pred dverima crkve i u njenom konaku, u livadama i voćnjacima. Prilipac je selo rodno, u obilju jesenjih plodova, a i umetničke slike ovde sada dobro “rađaju“.

Među učesnicima kolonije i ove godine je Miomir Mišo Vemić, akademski slikar iz Nikšića, koji već 11 jeseni stvara uz crkvu u Prilipcu. – Ova kolonija je prerasla u instituciju s obzirom na trajanje, kvalitet i brojnost stvorenih umetničkih dela. Mislim da ona treba da uđe na kulturnu mapu ne samo opštine Požega, već i najvažnijih dešavanja u kulturi Srbije. Lepo je ovde raditi, meštani nas na svakom koraku podržavaju u stvaranju, često i daruju – kaže on.
Iz Češke je na ovu koloniju došao iskusni Jari Vasinger(70), akademski slikar iz grada Aš, a svoje utiske ovako prenosi: – Iako sam katolik, blizina ove crkve i duhovni momenat mi izuzetno godi u mom slikarstvu. A ono što mi je u duši prenosim na platno.

Ovde je prvi put Sandra Stojanović, akademski dizajner tekstila iz Niša. Oduševljena je gostoprimstvom, ambijentom i prostorom za rad. Slika na svili, iako to nije lako raditi na kolonijama. – Vrlo mi je bitan duhovni momenat, drevna crkva kao osnova ovog dešavanja daje posebno nadahnuće za stvaranje – rekla nam je ona.

A sve oko kolonije, kako kažu u Prilipcu, počelo je i dešava se uz entuzijazam sveštenika Milana Popović, protonamesnika ove crkve. Nije se, veli on, ovakvom postignuću nadao na početku poduhvata 1995. godine. Osmislio je tada da se umetnici okupe i druže, svako ovde ostavi po dve svoje slike ili skulpture, a zauzvrat dobije materijal za rad, lep smeštaj, domaću hranu, pažnju. Te da se ovim sadržajem čuje za Prilipac i crkvu. Ostvareno je i više od toga, kolonija je stekla ugled u umetničkom svetu.

– Istrajavamo na organizovanju ove kolonije, mada nije lako s kulturnim sadržajem u jednom selu ovako dugo trajati. Imam podršku meštana, opštine Požega, sponzora. Mi Srbi smo kulturan narod, samo nas treba uposliti – reče nam sveštenik Milan.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *