Lukić: Najavljeni mrazevi mogli bi stvoriti dodatni problem

Direktor Instituta za voćarsvo Čačak dr Milan Lukić, foto: PressLider

Čačak – Ako se ostvare prognoze da će  u narednih nekoliko dana biti niske temperature prema mišlljenju direktora Instituta za voćarstvo u Čačku Milana Lukića, ovogodišnji rod bi moga da bude znatno umanjen.

“Usled mrazeva došlo je do oštećenja na svim vrstama jagodičastih, drvenastih i koštunjavih voćaka. Sneg je najviše oštetio maline, a mraz jagode i kajsije. Najveće štete pretrpeli su zasadi maline tamo gde je vegetacija već počela. Zasadi maline na većim nadmorskim visinama koji su slabije negovani pretrpeli su manja oštećenja”, rekao je za PressLider Lukić dodajući da će se konačna šteta znati po okončanju trenutnih vremenskih prilika.

Prema njegovim rečima rod jabuke, šljive, kruške i breskve značajno mogu smanjiti temperature ispod nule (od minus dva ili minus tri).

Kako kaže Lukić zasadi jagoda koji nisu bili prekriveni folijom takođe su pretrpeli velika oštećenja.

„Manji zasadi voća mogu se delimično zaštititi zadimljavanjem, koje se postiže paljenjem strugotine, sena, vlažne trave, što može samo ublažiti oštećenaja voća od dejstva mrazeva“, kazao je Lukić.

Prema njegovoj oceni kada se temperatura spusti na minus četiri, zadimljavanjem se ne mogu zaštiti voćnjaci od mraza.

On je istakao da mnogo zavisi i od toga koliko taj minus, ukoliko se prognoze obistine, može da potraje u periodu od ponoći do pet ili šest sati ujutru kada je najhladnije.

„Ostaje nam da se nadamo da neće doći do još većih oštećenja, jer su proizvođači mnogo uložili u zasade voća, kako rada tako i finansija, a mnogim porodicama je voće glavni i jedini izvor prihoda“, zaključio je Lukić.

PressLider

 

Jedna misao o “Lukić: Najavljeni mrazevi mogli bi stvoriti dodatni problem

  • 20. aprila 2017. at 21:35
    Permalink

    Jedan od retkih direktora koji je skolovan i strucan ali u pogresnoj stranci.

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.