Mašinsko saobraćajna škola izrađuje eksponate „Muare efekat“

U četvrtak, 22 februara 2018. godine u 12 časova, biće svečano potpisivanje Ugovora između Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanja i Mašinsko saobraćajne škole iz Čačka.

Ugovor se odnosi na realizaciju projekta izrade eksponata „Muare efekat“ koji će obogatiti ponudu Parka znanja i svakako doprineti kvalitetnijem učenju u ovom prostoru. Mašinsko saobraćajna škola se javila na Javni poziv Centra za promociju nauke, a za izradu eksponata u parkovima nauke i znanja koji se nalaze pri 12 centara za stručno usavršavanje u Srbiji. CPN je sa 250 000,00 podržao Park znanja u Čačka, a od toga 182 448,00 dinara planirano je Mašinsko saobraćajnoj školi za izradu eksponata – Muare efekat.

Muare efekat je iz oblasti optičkih fenomena u okviru koje se prepliću fizika, psihologija i matematika. Muare efeat predstavlja vizuelno iskustvo koje se javlja kada dođe do preklapanja dva seta linija ili tačaka različitih dimenzija , uglova, rastojanja. Naziv potiče od francuske reči koja imenuje vrstu svile koja ima šare svetlih i tamnih traka. Ovaj eksponat će biti deci svakako zanimljiv jer će predstavljati percipiranje svetlih i tamnih linija, a osnovni princip je moguć preklapanjem dve površine koje su performirane u pravilnim intervalima.

Pored direktora škole, Mirka Lazovića, PROJEKTNI TIM čine:

Dragiša Petković, strukovni specijalista inženjer mašinstva i dobitnik brojnih nagrada na Sajmu učila za najbolja nastavna sredstva i ovogodišnji dobitnik Decembarske nagrade grada Čačka;
Dragiša Teofilović, mašinski inženjer;
Dragomir Stefanović, diplomirani mašinski inženjer;
Radoje Matijević, mašinski inženjer

Pored ovog eksponata, Park znanja će u martu mesecu biti obogaćen i eksponatima za nastavu hemije i psihologije.

PressLider / TIM RC Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.