Minijatura na zrnu graška

Čačak – Povodom Međunarodnog dana pismenosti, u četvrtak 8. septembra u 14 časova u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, biće otvorena izložba minijaturne knjige pod jedinstvenim naslovom „Minijatura na zrnu graška“. Otvaranje izložbe čiji je autor dr Dejan Vukićević, bibliotekar savetnik u NBS je prvi program sa kojim čačanska Biblioteka učestvuje u obeležavanju Dana evropske baštine u Srbiji 2016.

minijatura-na-zrnu-graska

Izložbena postavka obuhvata knjige mikroizdanja (mikrobiblone, bebe, patuljke ili knjige lilipute, kako ih još zovu), graničnih dimenzija 100x100x100 mm, a koje su deo zbirke minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije gde je izložba najpre otvorena 2014. godine. Posetioci u Čačku će narednih dana moći da pogledaju i minijaturne knjige koje su deo fonda čačanske Biblioteke, a kojih ima ukupno petnaest. Jedanaest publikacija, uglavnom rečnika iz čitave Evrope pripadaju Biblioteci celini Jovana Davidovića, posvećenog bibliofila i kolekcionara čiji je legat deo zavičajne zbirke i proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja, a preostale četiri minijaturne knjige su iz fonda Naučnog odeljenja.

Izložbu „Minijatura na zrnu graška“ otvoriće dr Dejan Vukićević, autor i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke, a posetioci će moći da je vide do 28. septembra.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *