MONODRAMA,,VETAR I ZASTAVE,, U DOM KULTURE ČAČAK

MONODRAMA „VETAR I ZASTAVE“ premijerno u Domu Kulture Čačak

NIKOLA ŠURBANOVIĆ KAO TANASKO RAJIĆ

Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg.“ – Dejan Stojiljković autor teksta.

Čačak, 12. novembar U četvrtak 17. novembra u 20 časova, na velikoj sceni Doma Kulture, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, biće izvedena monodrama „Vetar i zastave“ o Tanasku Rajiću za koju je tekst pisao pisac Dejan Stojiljković. Uloga Tanaska Rajića poverena je mladom glumcu Nikoli Šurbanoviću. Ova monodrama, predpremijerno je izvedena 28. juna na Brdu Ljubću, kao deo Vidovdanskih večanosti.

Jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tanasko Rajić je rođen 1756. godine u selu Stragarima podno Rudnika poslužio je kao inspiracija našem proslavljenom piscu da napiše monodramu „Vetar i zastave“ za Gradsko Pozorište Čačak.

 

„Tanaska Rajića neretko nazivaju našim Vilijemom Volasom, čuvenim škotskim junakom, ovekovečenim u filmu „Hrabro srce“ Mela Gibsona. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, baš kao i Volas. Tanasko je narodni heroj našeg naroda, baš kao što je Volas narodni heroj škotskog. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg. Nikola Šurbanović je izuzetna pojava kao glumac, harizmatičan, talentovan, elokventan… Ne mogu da zamislim idealnijeg za ulogu Tanaska Rajića.“, naglašava Stojiljković. Tanaska Rajića igra naš mladi glumac Nikola Šurbanović, dok je režija poverena Milanu Milosavljeviću.

Osnovali smo Gradsko pozorište između ostalog i zato da bi se naše priče jasnije i glasno čule van našeg grada! Ova mlada ustanova kulture u Čačku jedan je od najboljih pripovedača naših priča. To između ostalog i jeste jedna od misija gradskih pozorišnih kuća, da pored praćenja trendova u savremenom teatru priča za nas značajne priče, koje možda nikada ne bi došle na repertoar nacionalnih pozorišta. Nadamo se da će i „Vetar i zastave“ da krenu na put kao i „Nenapisana pisma“ o Nadeždi Petrović. Čačanska rodna je u svom punom sjaju.“ – izjavio je Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti.

Režiju monodrame uradio je Milan Milosavljević! Kostim je radila Marina Medenica koja između ostalog potpisuje kostim za film i seriju Nečista Krv. Muziku i dizajn zvuka potpisuje kompozitorka Petra Perović, ženski vokal je prvakinja naše opere Sanja Kerkez. Šminku je radila Irina Tomašević, dok je organzator predstave i inspicijent Stanislav Mladenović. Izvršnu produkciju potpisuje Marko Čkonjević, a producent predstave je Bratislav Janković, direktor Gradskog Pozorišta Čačak.

Link ka trejleru: https://www.youtube.com/watch?v=YHT_MBjztTE

Kontakt za medije:

Jasmina Krstić Latinović

Mob: +381 64 198 44 75

jasmina@propr.rs 


Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *