Mumuruznica za turiste i namernike

LEBANE- Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena opština Lebane, smeštena u jugoistočnom delu centralne Srbije, u slivu reke Jablanice, čijih nešto manje od 25.000 stanovnika živi u 39 naselja. Arheološki nalazi svedoče da se život na tom prostoru u kontinuitetu razvijao od praistorijskog čoveka do danas, saopšteno je iz Kabineta potpredsednika Vlade.

Foto: Ekapija
Foto: Ekapija

Blizina koridora 10, autoputa E-75 i dobra povezanost sa regionalnim i magistralnim pravcima samo su deo razloga zbog kojih je ta opština dobar potencijal za ulaganja. Prednosti postoje i za brži ekonomski razvoj – raznovrsnost poljoprivrednog, šumskog i vodnog zemljišta, relativno velika šumovitost područja, građevinsko zemljište u najvećem delu teritorije, relativno razvijena mreža magistralnih i regionalnih puteva, iskusna radna snaga, kvalitetne rase u stočarstvu i dovoljni kapacitet za uzgoj i tov, kao i odlučnost opštine da se aktivno uključi u ekonomski razvoj…

Foto: TT Group
Foto: TT Group

Iako relativno mala opština, njeni stanovnici imaju kime da se ponose – jedan od njihovih sugrađana je ortopedski hirurg, akademik i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Nišu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Akademije Medicinskih nauka SLD-a, Predsednik Srpske traumatološke asocijacije, gostujući profesor u Švajcarskoj – Milorad Mitković.

Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime „Fiksator po Mitkoviću“. Posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj primenjen je naviše od 25.000 pacijenata u zemlji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Taj patent nominovan je za najbolji evropski patent 2012. godine. Mitković je osnovao i školu spoljne i unutrašnje fikcije kostiju u Nišu u kojoj se danas edukuju brojni hirurzi iz zemlje i inostranstva.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

A kada turisti ili komšije iz okoline Lebana u avgustu dođu na međunarodni festival folklora „U ritmu jablaničkog srca“, na kojem pored folklornih ansambala učestvuju i duvački orkestri, pobednici „Guče“ u raznim kategorijama, vokalni solisti i instrumentalisti na starim izvornim instrumentima, domaćini ih dočekaju specijalitetom koji je zaštitni znak tog kraja – mumuruznicom. Recept za mumuruznicu i način na koji se ona sprema je na sajtu www.serbianpuzzle.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Izvor:Kuća Dobrih Vesti/Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.