Mural posvećen vojvodi Stepi Stepanoviću

Vojvoda Stepa – U selu koje je po njemu dobilo ime oslikan je mural posvećen čuvenom vojskovođi iz Velikog rata Stepi Stepanoviću. Pored murala napisani su stihovi Alekse Šantića: „Šta Srbija može pokazo si svetu, i njezine duše da su Boga deo”, iz pesme napisane 1919. godine.

Mural sa likom vojvode Stepe Stepanovića u selu Vojvoda Stepa (Foto Đ. Đukić)
Mural sa likom vojvode Stepe Stepanovića u selu Vojvoda Stepa (Foto Đ. Đukić)

Mural je veličine 25 kvadratnih metara i nalazi se na zgradi Doma kulture, pored spomenika vojskovođi i njegovim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, koji su osnovali ovo naselje. Mural je izradio Andrej Josifovski, asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, poznatiji javnosti kao Pijanista.

Selo smešteno u opštini Nova Crnja, uz granicu s Rumunijom, osnovali su Srbi dobrovoljci sa Solunskog fronta, koji su stigli sa raznih strana sveta: iz Amerike, sa ruskih frontova, gde su opet dospeli iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Bosne, a četrdesetak porodica došlo je iz Crne Gore.

Kad su otišli kod velikog vojskovođe da dobiju saglasnost da naselju daju njegovo ime, on ih je dobronamerno posavetovao da ga radije nazovu po imenu nekog političara. „Imali biste”, rekao je, „više vajde.”

Saborci ga nisu poslušali. Selu su dali ime omiljenog i slavnog vođe. Kuće su izgradili na placevima od po pet hektara, a tom zemljom, koja je u agrarnoj reformi oduzeta veleposednicima, nagradio ih je kralj zato što su se odazvali na njegov poziv da brane otadžbinu.

Kad su selo naseljavali, određeno je 720 placeva i podignuto je isto toliko kuća. Danas je prazno 140 dvorišta na kojima više nema ni kuća, a u 156 postoje kuće ali su prazne. Najstariji tvrde da je u generaciji iz 1931. bilo 105 dece. Prošle godine rođeno je osmoro, a umrlo trideset troje meštana.

Politika / Đuro Đukić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.