Muzej hleba u ravnici Srema

Pećinci – Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena opština Pećinci čiji su uslovi za poslovanje privukli veliki broj renomiranih svetskih kompanija, gde je realizovano više od 50 grinfild investicija vrednosti stotina miliona evra i koja sa pravom nosi epitet – mesto prosperiteta, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Foto: Sremske vesti
Foto: Sremske vesti

Dobar geostrateški položaj je jedan od najvažnijih preduslova za kreiranje povoljne klime za privlačenje investicija i razvoj privrede, što je opština Pećinci iskoristila kao odskočnu dasku i, zahvaljujući snažnoj logističkoj podršci, efikasnoj administraciji, maksimalno brzoj usluzi prema svim privrednim subjektima, izborila se za mesto lidera u privlačenju investicija.

Opština je ustanovljena 1960. godine od perifernih delova bivših srezova Ruma, Stara Pazova i Zemun. Lep i miran porodični život garantuje, pored industrijskog, privrednog i poljoprivrednog razvoja, i uređen i organizovan javni život, ispunjen raznovrsnim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima, kao i sistemska briga o građanima.

Dobrodošlicu u predeo gde se grle Sava i Obedska bara, srednji i 21. vek, priroda i istorija, poželeće vam meštani zanimljivih sudbina, a večita harmonija i neraskidivi zagrljaj Obedske bare i reke Save, boje tu pitomu ravnicu donjeg Srema nežnim pastelima mirnih, moćnih vodenih površina i raskošnih šumskih prostranstava.

Samo u toj opštini turisti mogu da obiđu Srpski muzej hleba Jeremija, osnivača i idejnog tvorca, sprskog slikara Slobodana Jeremića. Rođen je u Šapcu gde je proveo detinjstvo i školovao se, a posle nekoliko godina provedenih u Beogradu, početkom sedamdesetih godina, napustio je grad i preselii u selo Pećince.
Srpski muzej hleba Jeremija osnovao je 1995. godine i taj neobičan muzejnastao je kao rezultat njegovog dugogodišnjeg sakupljačko-istraživačkog rada. Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od “zemlje, preko hleba, do neba” korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika “Zemlja”, “Hleb” i “Nebo”.

Foto: Muzej hleba
Foto: Muzej hleba

Uz muzej hleba turistima, ali i meštanima, preporučuje se obavezna zabava – Regata Majke Angeline – Kupinovo, prve subote nakon 12. avgusta, Likovna kolonija – Etno-kuća Kupinovo u drugoj polovini maja, Aksentijevi dani – Ogar, 23. i 24. aprila, koji se održavaju u najstarijoj očuvanoj kući u Sremu, Aksentijevom kućerku (Etno-kuća u Ogaru).

Sva ta hrana za dušu, međutim, biće punog ukusa jedino ako se uz nju proba i jelo tog kraja – nasuvo sa krompirom. O tome kako se pravi testo za valjuške i priprema krompir, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (SerbianPuzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Izvor: Kuća dobrih vesti / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *