Na dan rođenja laureata Disove nagrade

Povodom 75. rođendana pesnika Rajka Petrova Noga, laureata ovogodišnje Disove nagrade, koji je rođen na današnji dan, 13. maja 1945. godine, u Borijama kod Kalinovika, u Hercegovini, Gradska biblioteka objavljuje pesmu „Na početku svega” iz zbirke „Planina i počelo” za koju je autor dobio Zmajevu nagradu.

Središnju sliku u ovoj pesmi čini prizor deteta koje mirno spava na proplanku, a kome zveri i druge šumske životinje, u atmosferi punoj tajanstvene snage i idealne lepote, „poklonjenje čine”. Dete podseća na mlado slovensko božanstvo kao što je primetio kritičar Marko Paovica, jedan od koautora Zbornika radova o pesniku Rajku Petrovu Nogu.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Odbor 57. Disovog proleća podsećaju sve ljubitelje poezije da će datum svečane dodele ovogodišnje Disove nagrade biti usklađen sa odlukama i merama nadležnih institucija o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

NA POČETKU SVEGA

Na početku svega izvirao Dnjepar.

Mleko Zakarpatja ove slike sišu:

na proplanku dete. Spava. Izbi vepar

zgranut od blizine. Šišarke ne dišu.

Krtice, šišmiši, daždevnjaci, vuci

krotki dok ga njuše – poklonjenje čine:

golemi je spokoj u malenoj ruci

skladno opruženoj na srcu rodine.

Med preko usana. Plavet ispod čela.

Meseče, u šaku božje jaje snesi.

Riđi Isus neka zaustavi vrela-

noćas ništa ružno ne sme da se desi.

PressLider / Bilioteka

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.