Na dvotočkašu po Tibetu i s decom do mora

Užice – Uz osmeh i podršku Užičani uvek otpozdrave kad ovdašnji biciklista i atleta Milorad Dragašević Beli, iza koga su desetine hiljada pređenih kilometara na dvotočkašu, prođe gradom sa neobičnom bicikl-prikolicom u kojoj uživaju njegove ćerke Nađa (11 godina) i Anja (17 meseci).

Milorad Dragašević sa ćerkama Nađom i Anjom (Foto S. Jovičić)
Milorad Dragašević sa ćerkama Nađom i Anjom (Foto S. Jovičić)

Ranije im se u ovoj porodičnoj aktivnosti pridruživala supruga i majka Jelena, ali je u poslednje vreme – trudnica je, nosi treće dete – opravdano odsutna.

Parolu „što više aktivnosti u prirodi” uselio je u porodicu Dragašević uporni i snažni Milorad (42). Od mladosti ozbiljno je posvećen zahtevnim sportovima, rezervisanim za hrabre.

Bavio se podvodnim ribolovom (roni na dah oko četiri minuta), završio je kurs gorske službe spasavanja, a ne strahuje ni od visina, pripadnik je rezervnog sastava 63. padobranske brigade. Rado planinari, priroda ga privlači.

Biciklizmu je, ipak, posebno posvećen. Rekreativno vozi od 1998. godine i to na duge staze.

Od tada je, recimo, ukupno 13 puta biciklom iz Užica išao na more i vraćao se: preko Polimlja kroz kanjon Morače do Sutomora i preko Žabljaka do Trebinja i Dubrovnika.

U svom gradu je, ipak, poznatiji po biciklističkim turama dugim hiljade kilometara. Tako je 2010. godine vozio od Užica do Barselone i nazad, zajedno sa Vladimirom Ševkušićem i Vidoslavom Andžićem.

Već 2011. godine stigao je sa Ševkušićem na dvotočkašu do Hilandara, vozio do Transilvanije sa Simenuom Nedovićem, a te godine je biciklom špartao i po Tibetu.

Bila je to biciklistička ekspedicija „Tibet 2011.” između Lase i Katmandua, preko četiri prevoja na 5.200 metara nadmorske visine. Dragašević, inače, na dva točka sada godišnje prelazi između 5.000 i 7.000 kilometara.

Važna su mi, naravno, sva ta dostignuća, ali draže porodične ture sa ćerkama i suprugom. Ispočetka je Jelena bila skeptična, pitala se da li je pametno da s malom decom planinarimo i vozimo bicikle, a kad je videla koliko Nađa i Anja to vole i kako nam prija, svaka sumnja je nestala – kaže za naš list Beli.

Od njihovih porodičnih planinarskih tura, kada su malu Anja nosili u planinarskom rancu za bebe, Dragaševići pominju planinarenje Tarom, do vrha Čigote, izlazak na Ovčar i Kablar.

Što se tiče zajedničkih biciklističkih putovanja, članovi ove porodice najčešće voze kanjonom reke Đetinje, od Užica do Zlakuse i Jelove Gore, te od Karana do Požege. Tada je mala Anja u namenskoj prikolici na dva točka, a roditelji i Nađa na svojim biciklima. U planu im je i porodična tura do mora, iz Užica do Sutomora…

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.