Na premijeri “Čarobnog prstena“ plovidba Drinom i vožnja “ćirom“

Bajina Bašta – Zaživeo je minulog vikenda poduhvat nazvan “Čarobni turistički prsten“, nova atrakcija u ponudi zapadne Srbije.

Premijerno je oko 200 putnika (novinara, turoperatora i drugih) iz država regiona (Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Srbije) prošlo kružnom turom koja je spojila plovidbu brodom kanjonom Drine od Perućca do Višegrada, vožnju muzejskom železnicom po uskoj pruzi, te obilazak lepota planine Tare, prelazeći i preko granica dve države, Srbije i BiH.

Ovu promotivnu turu “prstena“ organizovala je turistička agencija “Taraturs“ iz Bajine Bašte, koja se 15 godina bavi receptivnim turizmom, a poslednjih osam organizuje krstarenja brodom “Grizli“ duž kanjona Drine. Partneri agenciji u poduhvatu bili su bajinobaštanski “Cepter hotel Drina“, destilerija rakije “BB klekovača“, grad Užice, STC Bajina Bašta i TO regije zapadna Srbija.

– Naš novi brod “Grizli 2“, porinut u prošloj sezoni, prima 140 putnika, a upravo toliko i voz “ćira“ na muzejskoj železnici u Mokroj Gori, čime su se stekli uslovi da to povežemo i zaživi “Čarobni turistički prsten“, o kome se kao jedinstvenoj atrakciji priča možda i deceniju. Bila je ovo premijera te kružne ture, komercijalno ćemo je realizovati tokom letnjih meseci za individualne turiste, a za grupe prema zahtevu – objašnjava Goran Glišić, vlasnik agencije “Taraturs“.

Pošto su u petak uveče obišli proizvodnju poznate “BB klekovače“ u Bajinoj Bašti, svi putnici na premijeri “prstena“ (među kojima je bilo 60 novinara iz naše i još četiri države regiona) u subotnje jutro podeljeni su u dve grupe. Jedna sa 100 njih krenula je autobusima u Mokru Goru, odatle vozom “ćirom“ duž obnovljene rzavske uske pruge do Višegrada gde su videli ćupriju i posetili Andrićgrad, a onda u popodnevnim satima brodom “Grizli 2“ odatle zaplovili kanjonom Drine do Perućca, po rečnom putu dugom 52 kilometra (vožnja traje tri sata i 15 minuta), uz ručak i živu muziku na brodu. Druga grupa išla je suprotnim smerom: ujutru krenula brodom “Grizli 2“ kroz kanjon Drine, nastavila boravkom u Višegradu i vožnjom vozom “ćirom“ do Mokre Gore, pa predveče autobusima stigla u Bajinu Baštu. U nedelju su svi zajedno obišli info centar Nacionalnog parka Tara, videli manastir Raču, kućicu na steni u Drini, uživali u pogledu s vidikovca Banjska stena na Tari, posmatrali najkraću reku Vrelo (365 metara) u Perućcu.

Bio je ovo, ujedno, i početak ovosezonskih turističkih plovidbi kanjonom reke Drine, koje privlače sve više domaćih i stranih turista. Što se tiče cene te kružne ture, u “Taratursu“ kažu da će u predstojećoj sezoni “Čarobni turistički prsten“ koštati 3.500 dinara (ide ako ima najmanje 120 putnika). Samo za plovidbe “Grizlijem 2“ od Perućca do Višegrada i nazad biće 40 polazaka između maja i septembra, a to po osobi košta 2.200 dinara. Veruje se da će u letnjoj sezoni “prsten“ biti adut turizma celog ovog kraja.

Autor teksta: Branko Pejović

Objavljeno u Politici 17. 04. 2018.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *