Naknada štete bez odlaska u MUP, zapisnik elektronski

Zapisnik o saobraćajnom udesu ubuduće će elektronski biti prosleđen osiguravajućim društvima u kojima su učesnici udesa osigurali svoje vozilo.

Foto: Thinkstock

To znači da građani neće morati zbog toga da odlaze u MUP, a biće oslobođeni i pratećih troškova.

Zahvaljujući tome biće ubrzana procedura prikupljanja dokumentacije koja je neophodna za naknadu štete i maksimalno skraćeno vreme za njenu isplatu, objavljeno je na sajtu Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

Sve to će biti omogućeno zahvaljujući sistemu za digitalno preuzimanje Zapisnika o uviđaju saobraćajnih nezgoda i prateće dokumentacije koji su pokrenuli Ministarstvo unutrašnjih poslova i UOS.

Osim aplikacije, Udruženje je Ministarstvu unutrašnjih poslova doniralo i tehničku opremu koja će policiji omogućiti da znatno brže i kvalitetnije obavi uviđaj saobraćajne nezgode i sastavi Zapisnik.

Do sada su se građani obraćali MUP-u sa zahtevom za izdavanje Zapisnika o uviđaju i prateće dokumentacije.

Po zahtev su morali sami da odu, veoma često i van mesta boravka i lično ga, uz ostalu dokumentaciju, nosili osiguravajućem društvu kojem podnose zahtev za naknadu štete.

Za svu ostalu dokumentaciju koja je bila potrebna, građani su se, po potrebi, ponovo obraćali MUP, što je dodatno usložnjavalo i usporavalo proces naknade štete.

Nova aplikacija, koju su zajedno razvili MUP i UOS, omogućava da se kompletna uviđajna dokumentacija koja je potrebna za naknadu štete, stavi na uvid društvima za osiguranje čiji su osiguranici učestvovali u saobraćajnoj nezgodi.

To znači da će oštećeni građani sada komunicirati samo sa osiguravajućim društvom koje treba da im nadoknadi štetu, bez odlaska u MUP i bez pratećih troškova.

To društvo će, na osnovu podnetog zahteva za naknadu štete, kroz aplikaciju preuzeti Zapisnik o uvidjaju i kompletnu prateću dokumentaciju kojom MUP raspolaže.

Oštećeni građani će po potrebi sami dostavljati ostalu dokumentaciju, koju MUP nema, kao što je primera radi, Zapisnik o šteti ili medicinska dokumentacija ukoliko je u nezgodi bilo povređenih.

MUP će na ovaj način prosleđivati društvima za osiguranje zapisnike o uviđaju samo za nezgode sa materijalnom štetom.

Ukoliko u nezgodi ima povređenih, odnosno kada MUP podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, društvo za osiguranje će na uvid dobiti Izvod iz dnevnog izveštaja, dok će ostala dokumentacija MUP biti pribavljana od nadležnih tužilaštva.

Tanjug / B92

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *