Neizvesno za koliko će porasti plate u ustanovama kulture

Užice – Da li će svi zaposleni u sektoru kulture, i u lokalnim i u republičkim ustanovama, dobiti povećanje plata za 10 odsto, ili će taj procenat nekima biti prepolovljen?

Zgrada Istorijskog arhiva u Užicu, foto Slobodan Jovičić

Ovo pitanje nadležnima su nedavno postavili iz Arhivističkog društva Srbije, koje okuplja oko 40 naših arhiva. Pismima se, pored ostalih, uprava društva obratila Ministarstvu finansija i Ministarstvu kulture, a ovih dana dobila i odgovor.

Predsednik Arhivističkog društva Srbije Miroslav Dučić, arhivski savetnik u Istorijskom arhivu u Užicu, pisao je ministrima finansija i kulture: “U javnim saopštenjima članova Vlade Srbije o planiranom povećanju zarada u javnom sektoru za 2018. godinu više puta je saopšteno da je za sektor kulture planirano povećanje za 10 odsto. O tome govori i Uputstvo za pripremu budžeta Republike Srbije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020.

Međutim, u Uputstvu za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2018. i projekcija za 2019. i 2002. planirano je povećanje od 10 odsto samo za predškolske ustanove, dok je za sve ostale budžetske korisnike lokalne vlasti planirano pet odsto. Arhivističko društvo Srbije izražava u ime svojih članova zbunjenost i nezadovoljstvo iznetim različitim predlozima za povećanje plate u sektoru kulture. Pitamo se da li će povećanje za zaposlene u nekim ustanovama kulture biti pet, a za neke 10 procenata“, ističe Dučić i podseća da su zaposlenima u arhivima, kao i drugim ustanovama kulture, 2014. godine smanjene plate za 10 odsto, a povećanja koja su usledila nisu se uvek odnosila i na zaposlene u kulturi.

“Verujemo da se radi o nenamernoj tehničkoj grešci i da je neujednačenost u dva navedena dokumenta slučajna“, piše Dučić ministru finansija, a uz stav da “oko povećanja plata preti opasnost da zaposleni u kulturi ne budu podjednako uvaženi“, ministra kulture poziva da “spreči i zaustavi dalje marginalizovanje i degradiranje ustanove kulture, među njima i arhivske profesije u Srbiji“.

Pre nekoliko dana na adresu Arhivističkog društva Srbije stigao je odgovor iz Ministarstva kulture.

“Vašim dopisom obavestili ste ovo ministarstvo o nameri Ministarstva finansija, iskazanoj u Uputstvu za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020., da se svim zaposlenim u ustanovama kulture čiji je osnivač lokalna samouprava planirana masa sredstava za plate uveća samo za pet odsto, kao i u ostalim javnim službama čiji je osnivač lokalna samouprava. Ovakvim postupanjem bi se zaposleni u ustanovama kulture čiji je osnivač lokalna samouprava doveli u neravnopravan i nepovoljan položaj u odnosu na zaposlene u ustanovama kulture čiji je osnivač Republika Srbija, odnosno zaposleni u prosveti i zdrastvu, gde je najavljeno povećanje plata zaposlenih od 1.januara 2018. za 10 odsto. Obaveštavamo Vas da je ovo ministarstvo već uputilo zvaničan zahtev Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se iznađe mogućnost da se svim zaposlenim u ustanovama kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave od 1.januara 2018. godine povećaju plate za 10 odsto“, navode u Ministarstvu kulture.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *