Niska otkupna cena upropastila sezonu

Užice – Kupinar Srećko Jovanović iz Srednje Dobrinje, već dve decenije u tom poslu, samo je jedan dan ovog leta brao kupine iako mu je rodilo gotovo tri vagona na zasađenih 90 ari. Angažovao je deset berača, a kad je nabrano predao odmah je, kaže, rešio da odustane od berbe, piše Politika.

Foto: S. Jovičić
Foto: S. Jovičić

– Platili su mi u otkupu u Požegi svega 30 dinara po kilogramu. Presabrao sam se i shvatio da nemam dovoljno ni da platim berače za taj dan. Šta ću, rešim da obustavim berbu. Pun mi kupinjak roda, sorta čačanka lepo ponela, ali šta vredi kad joj je otkupna cena niska. Pamtim da je pre neku godinu izlazila i na 170 dinara za kilogram. Ovako, rod mi sad propada. Nudio sam i džabe, svakom ko hoće da nabere, ali neće niko. Sada moje kupine trule na stabljici dok sezona izmiče, a za naredne godine rešio sam da smanjim zasade – priča nam kupinar Srećko.

Njegov komšija Milomir Ristović, bivši harmonikaš koji već treću godinu gaji kupinu, zasadio ju je na 30 ari: pola sorta loh nes, pola čester. – Još ih berem, čester je nedavno krenuo. Kod mene je rod lošiji nego lane, biće upola prošlogodišnjeg. A otkupna cena nikakva: od 25 do 50 dinara po kilogramu. Stvarno se sada ne isplati. Sreća da sam gajio i malinu, pa tu nešto zaradio i mogu da podnesem ovaj gubitak – kazuje Ristović, dodajući: – Za osiguranje kupine pred sezonu sam dao 50.000 dinara. Da je ne uništi grad, nepogode. Sad kad je ova otkupna cena, na kojoj gubimo, mi kupinari nevreme i grad prizivamo. Osiguranje bi nam računalo kilogram po prošlogodišnjoj ceni od 100 dinara, bolje bismo prošli.

Da su prilike nepovoljne za kupinu potvrđuju i stručnjaci. Andrija Radulović, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice, kaže za naš list da je ova voćka dobro rodila uprkos nevremenu tokom prolećnih dana. – Kupina se svuda u Srbiji gaji, a najzastupljenija sorta je čačanska bestrna. Ona daje visoke prinose, s tim što je potrebno izbalansirati odnos đubrenja i navodnjavanja da ne bi došlo do nesazrevanja ili povraćanja boje. Problem je sa sortom loh nes, koja je neotporna na bakteriozna oboljenja, ali ona zahvata 10 odsto zasada od kojih su neki pred krčenjem. Kupina je, inače, osetljiva na izmrzavanje, pa se izbegava gajenje na nižim mestima gde se spušta hladan vazduh – objašnjava Radulović.

Po njegovim rečima, cena joj je ove godine niska i kreće se u otkupu od 30 do 50 dinara, s tim što 100 dinara može da dostigne jedino ako je u malom pakovanju. A nekad je kupina po ceni bila u rangu s malinom (koja poslednjih godina dostiže dva evra), podseća ovaj stručnjak i napominje: – Poznato je da je kupina rodna voćka, vrlo zdrava, ima gvožđa, organskih kiselina i drugog. Nešto je lakša za gajenje od maline. Više se od nje upotrebljava u domaćoj potrošnji, ali joj je, vidi se to u ovoj sezoni, cena promenljiva.

Branko Pejović, Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.