Nova crkva u Užicu posle 177 godina

Užice. – Nakon tri i po godine gradnje uskoro oživljava prva nova crkva u Užicu napravljena posle 177 godina. Na Vakrs kreću bogosluženja u novosagrađenoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u užičkom naselju Krčagovo. Hramu osobene lepote, svetilištu za ponos ovog dela grada.

Nova crkva u užičkom naselju Krčagovo, foto: S. Jovičić

Užice odavno ima dve crkve: starija, posvećena Svetom Marku, oživela je pre tri stoleća u naselju Carina, a veća zidana u centru varoši, posvećena Svetom Đorđu, osveštana je 1844. godine. Još od tada se čeka da u ovom gradu, koji se potom višestruko uvećao i proširio, bude podignut novi crkveni hram.

Najpre je izabrano mesto na jednom uzvišenju Krčagova, gde je lokalna samouprava obezbedila plac za ovu namenu. Prostor crkvenog kompleksa zahvata oko 40 ari. Tu je napravljena crkva visoka 17 metara (zvonik kad bude završen biće metar viši od nje).

Nova crkva u užičkom naselju Krčagovo, foto S. Jovičić

– Ovaj bogougodan poduhvat ostvaruje se uz veliku pomoć grada i države, posebno zalaganjem predsednika odbora za gradnju crkve ministra Nikole Selakovića i njegovih saradnika. Pomogli su i mnogi privrednici, donatori, dobri ljudi, za kratko vreme mnogo je urađeno – kaže za naš list sveštenik Ivan Despić, protojerej stavrofor užičke crkve zadužen za poslove oko novog hrama, pa opisuje tok gradnje:

– Kamen temeljac za ovu crkvu, koja je božji blagoslov ne samo naselja Krčagovo nego i celog grada, postavljen je u 2017. godini, da bi u sledećoj hram sagrađen do krova. Tokom 2019. godine crkva je omalterisana i ugrađena joj je stolarija, počela je ugradnja kamenih elemenata i postavljanje bakarnog krova. U prošloj godini završena je spolja i omalterisana iznutra, urađene su elektroinstalacije, a počela je izgradnja zvonika i pomoćnih prostorija (za crkvenu suvenirnicu, gorionik za paljenje sveća, toalete). U ovoj godini izgletovani su unutrašnji zidovi crkve.

Nova crkva u užičkom naselju Krčagovo, foto S.Jovičić

Mada nije opremljena do kraja i preostaje još poslova (podovi, ikonostas, freske), odlučeno je da bogosluženja u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice počnu ove godine na Vaskrs.

– To će, naravno, biti značajan dan. U gradu Užicu do sada su služene dve liturgije, a ovim počinje da se formira još jedna crkvena zajednica koja će takođe služiti liturgiju. Sve nam je tokom gradnje išlo na ruku, proteklo bez teškoća, čega ne bilo bez pomoći s neba i bez blagoslova Presvete Bogorodice – zaključuje sveštenik Despić.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *