Nove učionice zvrje prazne

Zlatibor – U selu Tripkova, u zlatiborskim brdima, škola seoska moderna i lepo uređena. Učionice savremene, objekat solidan, kvalitetna stolarija na prozorima, dvorište prostrano. U sastavu ove četvororazredne škole su i dva lepo uređena učiteljska stana.

Škola u Tripkovi bez đaka (Foto S. Jovičić)
Škola u Tripkovi bez đaka (Foto S. Jovičić)

Sve na nivou, kao u gradu, ali – škola zaključana. Ni đaka ni učitelja u njoj, već drugu školsku godinu. Bela kuga u planinskim selima uzima danak. Uzalud ta zdrava građevina u Tripkovi kad su joj učionice puste.

Slična priča i u zlatiborskom selu Semegnjevo, na drugom kraju planine. Ni tu u seoskoj školi nema đaka, školaraca je vrlo malo u tom kraju. A zaključana školska zgrada je oronula, počela da prokišnjava. Nećemo valjda dozvoliti da se uruši, rekli su u opštini Čajetina, pa odvojili 150.000 dinara iz budžeta da školu bez đaka u Semegnjevu poprave. Sredili krov, uljudili građevinu, obnovili sve što je trebalo i sada čekaju neko bolje vreme da bude dece za školu u ovom selu.

Nisu ovo jedini primeri praznih planinskih škola u udaljenim zlatiborskim selima. Miroslav Đokić, opštinski prosvetni inspektor u Čajetini, nabraja ovdašnja sela u kojima su poslednjih godina četvororazredne škole pod ključem jer nema učenika: Tripkova, Dobroselica, Semegnjevo, Alin Potok, Gostilje, Mušvete.

 – Školski objekti su svuda očuvani i obnovljeni, a učionice i klupe prazne. Recimo, u Gostilju je lepa školska zgrada, sa dva učiteljska stana i lepim dvorištem, selo turističko i s najlepšim vodopadom, ali nijednog đaka u školi već četiri godine. Idu neki odatle u obližnji Ljubiš, čija osmorazredna škola ima jedva trideset đaka, iako pokriva pet planinskih sela. I u Mušvetama je pre deceniju školska zgrada potpuno modernizovana, bilo je u njoj sedam-osam učenika, ali je opet, pošto je malo dece, ostala prazna – kaže za naš list Đokić.

Što se tiče onih koje još nisu potpuno ispražnjene, on pominje da je škola u Željinama trenutno najmanja po broju učenika u celoj opštini, sa svega tri đaka. Za Jablanicu pod Tornikom se, na primer, zna da je po prostranstvu posle Azanje najveće selo u Srbiji, ali i u njoj sada samo dvadesetak učenika. U takvoj situaciji znatno se smanjio i broj učitelja u selima. Nekad je, poredi Miroslav Đokić, svaka seoska škola u ovom kraju imala po najmanje dva učitelja. Danas je to sasvim smanjeno, jedva petnaestak prosvetnih radnika sada uči decu po zlatiborskim brdima. – Neki od tolikih nekadašnjih učitelja otišli su u penziju, drugi prema potrebama raspoređivani u druge sredine. Novi učitelji ovde uopšte nisu primani, iako ih je prilično nezaposlenih na evidenciji užičke službe zapošljavanja, a na Učiteljskom fakultetu u Užicu nove generacije stalno diplomiraju – dodaje ovaj prosvetni inspektor.

Svetla priča u toj poraznoj slici su razvijena zlatiborska sela podno ove planine, u kojima se ne smanjuje broj stanovnika: Mačkat, Kriva Reka, Šljivovica, Sirogojno. Tu su razvijene porodične proizvodne firme, tu domaćini rade i imaju pa mladi ostaju, više je brakova i novorođenčadi, čak i vrtići seoski postoje.

– Opština Čajetina više nego druge ulaže u razvoj sela, puteve i infrastrukturu, daje i značajne subvencije za poljoprivredne proizvodnje, ali u udaljenijim selima i uz to je teško boriti se sa belom kugom, sve većim brojem neženja i staračkih domaćinstava. Potreban je, nema sumnje, jedan ozbiljniji nacionalni program za očuvanje udaljenih sela i delovanje na njegovom sprovođenju, jer će nam, u protivnom, planinska područja i dobar deo teritorije ostati ispražnjeni – apeluje Miroslav Đokić, koji svojim poslom stalno krstari ovim krajevima.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *