Novi Pazar u „Srpskoj slagalici“

BEOGRAD – Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljen Novi Pazar, smešten u jugozapadnom delu Srbije, na raskršću puteva za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i Metohiju, saopšteno je iz Ministarstva za državnu upravu.

Novi Pazar, Foto: srbijadanas.com
Novi Pazar, Foto: srbijadanas.com

Udaljen je od Beograda 265 kilometara, u strateškim planovima ima zacrtanu izgradnju auto-puta preko Peštera i aerodrom u Lađevcima, a razlozi za investiranje leže u povoljnom geografskom položaju, jedinstvenom šalteru za podršku biznisu i izdavanju grđevinskih dozvola, kvalifikovanoj radnoj snazi, dugoj tradiciji tekstilne industrije, kao i u činjenici da je univerzitetski centar.

Pešačka zona Novog Pazara, Foto: opozicionar
Pešačka zona Novog Pazara, Foto: opozicionar

Novi Pazar je nekada bio poznat kao prestonica džinsa, a danas po ćevapu i još čuvenijim mantijama, koji opijaju većinu čula ne samo gurmanima, već i onima koji hranu ne doživljavaju kao čist hedonizam.

Meštani tvrde da onaj ko dođe i ne proba pazarski ćevap kao i da nije bio u Pazaru. Tajna njegove izrade čuva se kao svaka poslovna tajna i prenosi sa kolena na koleno, dok su čuvene mantije poseban ponos tog gradića. Posebna priprema specijaliteta, u kuvarskim receptima opisanog jednostavno kao „jelo od mlevenog mesa i testa“, izdvaja ga od drugih istog naziva – kocke od testa moraju biti veličine šest centimetara, prethodno se ručno mora razviti 20 kora, a za preliv iseckati beli luk u kiselo mleko…

Novi Pazar, Foto: androidvodic
Novi Pazar, Foto: androidvodic

Novi Pazar nije samo grad privatnog biznisa, već i mladih pa je i razumljivo što je najviše manifestacija posvećeno upravo njima. Izdvaja se muzički festival “Starigrad“, koji je od osnivanja 2004. godine ugostio veliki broj najznačajnijih izvođača i umetnika sa prostora Balkana i tokom tri dana, koliko traju festivalske aktivnosti, Novi Pazar i bukvalno pretvara u centar regiona i mesto gde se druže reke mladih.

Kao i svaki grad sa tradicijom, tako i Novi Pazar ima ličnost kojom se ponosi. To je pripovedač, pesnik, dramskipisac, novinar, ekonomista i pravnik Enes Halilović, osnivač novinske agencije „Sanapres“, književnog časopisa Sent i veb časopisa za književni intervju Ekerman.

Halilović je autor više zbirki poezije, njegove priče, poezija i drame objavljene su na brojne evropske jezike, a boje Srbije„branio“ je na mnogim festivalima i sajmovima knjiga u Lajpcigu, Frankfurtu, u francuskom gradu Setu…

O nagradama Halilovića, privrednim potencijalima Novog Pazara i zgradi Gradske uprave, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle) u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Izvor:Kuća Dobrih Vesti/ Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.