Obnovljeni radovi na neolitskom naselju kod Užica

Užice – Upravo se nastavlja gradnja prvog našeg arheološkog parka, replike neolitskog naselja koja se uz podršku EU gradi nedaleko od Užica u klisuri reke Đetinje pored Staparske banje. Dosadašnjim radovima, započetim prošle godine, tu su već nikla drvena, blatom oblepljena i slamom ili daskom pokrivena zdanja, a sada se, nakon zastoja zbog vanrednog stanja, poduhvat zahuktava kako bi uskoro bio priveden kraju.

Objekti budućeg neolitskog naselja kod Užica, foto S.Jovičić

Projekat je nazvan “Neolajf“ i većim delom je finansiran sredstvima EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-BiH. Učesnici u projektu, u koji se ulaže 600.000 evra, su gradovi Užice i Tuzla (koja ima sličan park), opština Milići i užička Umetnička škola. Radi se na osnovu istraživanja obavljenih na obližnjim arheološkim lokalitetima Velike i Male Gradine, podižu objekti za stanovanje kakvi su bili u neolitu, kao i radionice za obradu gline, kostiju, kože, kamena. S namerom očuvanja nasleđa, razvijanja kulturnog turizma.

Buduće neolitsko naselje kod Užica, foto S.Jovičić

Menadžerka projekta Snežana Milisavljević izjavila je lokalnim medijima da je ovog proleća zbog korona virusa dinamika radova na izgradnji naselja bila usporena, ali da se sada poslovi nastavljaju. Sve se gradi od autentičnih materijala, završavaju i kuće od blata za čiju su izgradnju potrebni odgovarajući vremenski uslovi. Ona ističe da radove izvode radnici iz ovog kraja koji poznaju stare veštine i zanate, te da će nakon objekata biti izgrađene figure neolitskog čoveka uz predstavljanje nekih njegovih rituala.
Ovaj arheološki park udaljen je šest kilometara od užičke gradske plaže i do njega se stiže “evropskom zelenom stazom“, šetalištem pored Đetinje bivšom trasom “ćirine“ pruge. Očekuje se, kad poduhvat bude završen, da to putovanje u davnu prošlost privuče stručnu javnost, školske i druge ekskurzije, te da park bude deo evropske mreže muzeja na otvorenom.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.