Odluka o đačkim uniformama najkasnije za dva meseca

Da li će uniforme biti obavezne za sve učenike ili će ih uvoditi samo obrazovne ustanove čiji su se saveti roditelja za to izjasnili, biće poznato najkasnije za dva meseca, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

UNIFORME

U tom ministarstvu kažu da će, ako se takva odluka donese na nivou sistema, biti obavezujuća za sve đake. Veliki broj škola još nije sproveo anketu među roditeljima, pa Ministarstvo zasad raspolaže samo parcijalnim rezultatima.

Kako nam je rečeno, u dve školske uprave oko 60 odsto roditelja podržava uvođenje uniformi. U Požarevcu, od ukupno 71 škole, 48 nije donelo nikakvu odluku, a u Užicu se od 44 ustanove izjasnilo samo devet i većinski su protiv te ideje. A dok se čeka zvanična odluka nadležnih, pojedini roditelji su burno reagovali što su škole anketirale i decu.

Majka učenika prvog razreda jedne beogradske škole, koja se obratila redakciji Danasa, tvrdi da je učiteljica podelila anketne upitnike prvacima, i to mimo znanja roditelja, što je, kako kaže, pedagoški neopravdano. Tako se desilo da deca samoinicijativno zaokružuju odgovore suprotne stavovima svojih roditelja, koji su, smatra naša sagovornica, jedini merodavni da odluče o nečemu što treba i da plate.

– Procedura je podrazumevala izjašnjavanje roditelja i učenika, a deca su anonimno popunjavala anketu. Poželjno je čuti i mišljenje dece, jer se njih to najviše tiče. U našoj školi smo anketirali preko 90 odsto roditelja i učenika i sve je proteklo bez primedbi. Većinsko mišljenje je da nije potrebno uvođenje uniformi – kaže Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”.

I u drugim školama tvrde da je anketiranje učenika naložilo Ministarstvo prosvete, što savetnica ministra Dragana Milovanović demantuje. Ona kaže da Ministarstvo “nije preciziralo na koji način će se u školama čuti glas dece i roditelja”, te da je “ostavljeno svakoj školi da to organizuje na način koji smatra efikasnim i svrsishodnim”. Ona ukazuje da Ministarstvo čeka izjašnjavanje škola da bi donelo konačnu odluku hoće li uniforme biti obavezne za sve osnovne škole ili samo za ustanove čiji su saveti roditelja to podržali.

Iako je ova tema mesecima unazad prisutna u javnosti, mnogo je otvorenih pitanja na koja nadležni nisu dali odgovore. Najpre je rečeno da Ministarstvo nikome neće nametati odluku, ako su roditelji finansijeri uniformi, pa je pitanje da li će ih država plaćati ako to bude obaveza za sve u sistemu. Nejasno je i kakve posledice će snositi đaci koji ne budu nosili uniformu, kao i u slučaju da savet roditelja neke škole većinski glasa “za”, a oni koji su bili protiv odbijaju da ih kupe.

Cena nepoznata

Najveća nepoznanica je koliko će uniforme koštati, što je za mnoge odlučujući faktor pri izjašnjavanju. Ako odluka bude obavezujuća za sve osmoletke, pitanje je i da li će uniforme isto izgledati, ali i da li će se nositi samo gornji deo – “kecelja”, majice, dukserice… ili i donji.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.