Održana promocija knjige „Venac za oca” Vesne Kapor

Niz majskih programa koji se dešavaju u okviru 56. Disovog proleća, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” započela je u sredu, 8. maja promocijom knjige „Venac za oca” Vesne Kapor. O knjizi su govorile mr Ana Gvozdenović i autorka, a autentični vokal Mine Matijašević uz klavirsku pratnju Aleksandra Popovića oplemenio je ovo izuzetno veče.

Vesna Kapor je rođena u Nevesinju, studije srpske književnosti završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu i već godinama uređuje književni program beogradskog SKC-a. Ona piše prozu i poetsku prozu za koju je više puta nagrađena, između ostalog nagradama „Laza Kostić”, „Miloš Crnjanski” i „Kondir Kosovke devojke”. Zbirku lirske proze „Venac za oca” koja je izazvala značajnu pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike. objavila je prošle jeseni u izdanju Srpske književne zadruge.

Autorka je srdačno pozdravila publiku rekavši da Čačak doživljava kao svoj drugi zavičaj, a da je put tom toplom osećaju da je među svojima otvorio njen deda Dušan Zubac. On je ostavio svedočenje o prolasku kroz Čačak ratne 1943. godine tokom internacije u nemački logor u kome piše: i svaki od nas koji preživi ovaj rat, neka ne zaboravi čačanski doček, kad ga put nanese, neka se zahvali za pomoć ovim rodoljubima koji nas pomogoše u teškim danima naših života. Vesna Kapor se u nastavku predstavila čitanjem odlomaka iz najnovije knjige pokazavši zašto se njen pripovedački glas – zreo, samosvojan, lirski i duboko emotivan – izdvojio iz višeglasja savremene srpske književnosti.

O knjizi je govorila mr Ana Gvozdenović, urednica u časopisu „Povelja” koji objavljuje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. „Zbirkom priča Venac za oca Vesna Kapor nastavlja tematsko-motivska i poetska istraživanja započeta u svojim prethodnim knjigama. Prepoznatljiva lirska proza, na tragu Crnjanskog, posvećena temama zavičajnosti, seoba, nedavne istorijske prošlosti Srba, odnosima sa bližnjima, ali i priči i pričanju, te snazi reči – čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Ne bežeći od emocija, ali i čuvajući se puke sentimentalnosti, Kaporova uspeva da u svom stvaralaštvu postavi važna egzistencijalna pitanja: smrti, seoba, rata, egzila, ljubavi, preljube, gubitka…”

Citatom Reči su male. Reči su nestalne. Reči su krhke. I nedovoljne. A opet, reči su jedino mesto gde svet počiva, voditelj Olivera Nedeljković je završila program skrećući još jednom pažnju na moć reči u današnjem hipermodernom, merkantilno orijentisanom svetu koji je sveden na vizuelno i pojavno.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.