Opština Čajetina na braniku opstanka Srbije

„Smatramo da je naša dužnost i obaveza da aktivno radimo na merama za popravku crne demografske slike koja se nadvila nad Srbijom i zato poslednjih sedam godina opština Čajetina stvara sistemska rešenja da se vrati dostojanstvo naših majki, dece i mlađe generacije, ali i tradicionalne vrednosti koje su krasile naš narod a ne da nam se nameću neke evropske vrednosti koje nikada nisu bile u našoj tradiciji“, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na uručenju nagrade „Ponosna kolevka“ koju dodeljuje „Pokret za decu tri plus“ kao jednoj od pet opština Srbije koje najviše ulažu u populacionu politiku.

Ne možete raditi na povećanju nataliteta, ukoliko ne stvarate uslove za promenu opšteg ambijenta, infrastrukture, kulturnog i zabavnog života„, kaže Stamatović – i dodaje da u tri sela čajetinske opštine beleže porast novorođene dece, a u pet sela su izgradili i vrtiće, što je svakako jedan od razloga, kako kaže, da imaju pojavu da se mlade devojke odlučuju za udaju u seoskim sredinama.

Predsednik UO „Pokreta za decu tri plus“ Vladica Gavrilović rekao je da je prema popisu iz 2011. godine u Srbiji bilo 7,8 odsto porodica sa troje i više dece a da bi nas u budućnosti bilo kao danas, potrebno je da bude barem 45 odsto takvih porodica.

Opština Čajetina svake godine budžetom predviđa značajna sredstva za podsticaj nataliteta. Kada je reč o roditeljskom dodatku, on se svake godine uvećava, pa je primera radi u 2014. godini za prvo rođeno dete iznosio 20.000, drugo 30.000, treće i svako naredno 40.000 dinara, dok je u 2018. godini planiran iznos od 75.000 za prvo, 100.000 za drugo i 150.000 dinara za treće i svako naredno dete. Zbirno gledano za 2018. godinu, naknada iz budžeta za socijalnu zaštitu (roditeljski dodatak, vantelesnu oplodnju, pomoć u kući, pomoć deci sa smetnjama u razvoju…) planirana je u iznosu od 73,5 miliona dinara.

Istovremeno, opština Čajetina već 5 godine podržava postupak vantelesne oplodnje. Nakon pokušaja parova da to svoje pravo ostvare o trošku države, opština izlazi u susret gotovo svim parovima koji ispunjavaju propisane uslove. Poslednjih godina opredeljena sredstva po pojedinačnom zahtevu iznosila su 300.000,00 dinara. Prosečno godišnje javi se oko pet parova koji i ostvare svoje pravo.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.