Opština Nova Varoš kupuje zgradu Fabrike obuće „Zlatar“

Nova Varoš – Opština Nova Varoš započela je postupak kupovine pogona bivše Fabrike obuće „Zlatar“ po ceni od 382.500 evra.

1470000023_2571

Ugovor o kupoprodaji potpisali su predstavnici lokalne samouprave i „Jubmes banke“ , koja je ovaj objekat uzela na ime hipoteke od prethodnog vlasnika – preduzeća „Vumo“ iz Kosjerića.

Vlasnik „Vuma“ je pre desetak godina kupio pogon u stečaju i na njemu sanirao krovnu konstrukciju, a jedno vreme je bila pokrenuta prozvodnja obuće namenjena izvozu na italijansko tržište. U cilju pospešivanja privrednih aktivnosti i novog zapošljavanja, lokalni čelnici su po modelu kupovine nekadašnje Fabrike nameštaja „Inova“ u Kokinom Brodu aktuelizovali i uzimanje u opštinsku svojinu i „obućare“. Za tu investiciju su pre mesec dana dobili i podršku novog skupštinskog saziva.

„Opština nekadašnju Fabriku obuće kupuje po procenjenoj tržišnoj vrednosti od 382.000 evra i to uz otplatu na šest godišnjih rata. Reč je o proizvodnom objektu ukupne površine od blizu 9.000 kvadrata. Postupak uknjiženja zgrade je u završnoj fazi. Ugovorna obaveza banke je da iz prodajne cene izmiri dugovanja za struju i komunalije, što je ona ovih dana i uradila“, objašnjava predsedavajući Privremenog organa Ivan Mladenović, koji je ugovor potpisao u ime lokalne samouprave, i dodaje“ da je namera lokalne samouprave da ovaj poslovni prostor ponudi investitorima, a krajnji cilj je otvaranja novih radnih mesta.“

Na sednici provremenog organa rečeno je da za zakup objekta već ima zainteresovanih. Na adresu opštine, nedavno, je stiglo pismo o namerama Lucija Gobija, vlasnika preduzeća „Sl stile shoes“ d.o.o. iz Kosjerića, u kojem se ističe da je ova firma zainteresovana da zakupi pogon na površini od 600 do 700 kvadrata kako bi pokrenula proizvodnju gornjih delova obuće.

„U početku bismo zaposlili 35 radnika, a u perspektivi imamo nameru da taj broj bude znatno veći. Potrebnu opremi i mašine odnosno proizvodnu liniju spremni smo da instaliramo najkasnije do 1.avgusta, kako bi sredinom tog meseca i započeli proizvodnju, koja bi prema našim planovima trajala više godina“ , navodi se u pismu o namerama ovog kosjerićkog preduzeća. Predstavnici ove firme su, u saradnji sa predstavnicima Privremenog organa, već obavili više razgovora i o potencijalnim radnicima, a interesovanje za rad u fabrici pokazalo je oko 70 žena iz Nove Varoši. Od tog broja skoro polovina je osposobljena da odmah počne da radi, a ostale bi morale da prođu obuku.

U lokalnoj samoupravi tvrde da ova firma već ima pogon u Kosjeriću sa 120 zaposlenih i njihove plate su redovne i kreću se od 30.000 – 50.000 dinara. Imali su fabriku i u Bjelom Polju sa 180 radnika, ali je nakon odluke vlade Crne Gore da da penziju ženama koje imaju više od troje dece, pogon ostao bez radne snage. U opštini kažu i da će preostali poslovni i proizvodni prostor u Obućari, kao i u nekadašnjem industrijskom kompleksu u Kokinom Brodu, ponuditi domaćim i stranim investitorima. Namera je da se od ovih, godinama zakatančenih fabrika zbog neuspelih privatizacija, napravi biznis inkubator. To bi trebalo da budei kamen temeljac za otvaranje novih radnih mesta i pokretanje privrednih aktivnosti u novovaroškom kraju

„Očekujemo i značajnu podršku države na ovom polju. Prvi pozitivan signal je donacija Ministarstva privrede koja je opštini Nova Varoš dodelila sredstva u iznosu od 15 miliona dinara za uređenje poslovne zone u Kokinom Brodu“, kaže Mladenović i pojašnjava da će novac biti opredeljen za sanaciju objekata u nekadašnjem industrijskom kompleksu , koja podrazumeva zamenu krova, stolarije, podova i slično.

Izvor: Danas/B92

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *