„Osmehom grejemo svet“: ČAČANI šampioni humora u Lazarevcu

Čačak – Pod sloganom „Osmehom grejemo svet“ u Lazarevcu je od 11. do 14. septembra 2017. godine održan 29. Međunarodni festival humora za decu. Organizator i tradicionalno dobar domaćin najmlađim stvaraocima iz Srbije i inostranstva, bila je biblioteka „Dimitrije Tucović“.

Bibliotekari Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ su i ove godine, zajedno sa vrednim i talentovanim mališanima iz okrilja čačanske Biblioteke, učestvovali na ovoj veseloj smotri. Programu „Smeha, smeha deci!“ kojim je otvoren ovogodišnji Festival, kao i tradicionalnoj svečanosti dodele „Zlatnog Gašinog pera“ za celokupno stvaralaštvo za decu, koje je za 2017. godinu poneo Dejan Aleksić, pisac iz Kraljeva, prisustvovale su Jelena Duković i Marijana Lazić, bibliotekari Dečjeg odeljenja.

Koliko je značajno angažovanje bibliotekara u podsticanju čitanja i razvijanja kreativnih sposobnosti najmlađih, kao i u afirmaciji njihovog rada, pokazalo se i ove godine, kada su mališani bibliotečke Literarne družine po dvanaesti put osvojili brojne nagrade u različitim festivalskim kategorijama.

Apsolutni šampioni Festivala u kategoriji likovnih radova su: Pripremna predškolska grupa vrtića u Zablaću (PU „Radost“), grupa „Vrtić bez granica“ (PU „Moje detinjstvo“), i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, za zajednički rad „Kuća smeha“ nastao na radionicama u bibliotečkom ogranku u Zablaću.

Prvu nagradu, takođe u likovnoj kategoriji, za rad „Gašino kolo“ osvojila je Pripremna predškolska grupa vrtića „Boško Buha“ iz Čačka (PU „Radost“), sa vaspitačicom Milom Protić.

U oblasti literarnog stvaralaštva u kategoriji „Humoristička proza“ za stariji uzrast, drugu nagradu poneo je Jevrem Nedeljković, đak 6. razreda OŠ „Dr Dragan Hercog“ iz Beograda, a u kategoriji „Moderna vremena“, prva nagrada za pesmu „Tehnologija“ pripala je Katarini Topalović, učenici 8. razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović“ iz Čačka.

U kategoriji „Za izuzetno literarno dostignuće“ za priču „Najčudnija knjiga na svetu“ (treća mesto), kao i drugo mesto za „LJubavnu poeziju“ za stariji uzrast, za pesmu „Patnja“, osvojila je Irena Vučković, 7. razred OŠ „Vladislav Petković Dis“ iz Zablaća.

OŠ „Akademik Milenko Šušić“ Guča, izdvojeno odeljenje iz Rtiju, po treći put je trijumfovala na lazarevačkoj smotri. Ove godine, grupnu diplomu za kreativni i stvaralački rad sa učenicima, iz ruku pisca Slobodana Stanišića, predsednika žirija Festivala, primile su učiteljice Svetlana Jakovljević i Olivera Stanisavljević, za priređivanje „Male zbirke poezije“ svojih vrednih učenika.

Specijalnom diplomom za višegodišnju saradnju i kreativni doprinos Festivalu humora za decu, i doprinos afirmaciji stvaralaštva mladih, nagrađena je Dubravka Ilić, bibliotekar Matične službe čačanske Biblioteke i i ogranka u Zablaću.

Predškolcima vrtića Predškolskih ustanova „Radost“ i „ Moje detinjstvo“ nagrade će biti naknadno uručene na prigodnoj svečanosti u Zablaću.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.