Oštećena TRI stuba: Putnički i teretni saobraćaj preusmeren na gradske ulice

Čačak – Na vijaduktu kod Mašinsko – saobraćajne škole došlo je do oštećenja čak tri noseća stuba zbog čega je most hitno zatvoren, a sav saobraćaj preusmeren na gradske soabraćajnice.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da je ovim potezom zaustavljeno urušavanje mosta, dok je šef Odseka za mostove u JP Putevi Srbije Darko Milošević rekao da je sinoć delimično osigurana konstrukcija i da je “skoro siguran, da neće doći do urušavanja objekta u delu stuba S16 i S15”.

-Most je građen sedamdesetih godina prošlog veka. Prva ozbiljna sanacija urađena je 2002. godine zbog oštećenja koja su se pojavila na njemu. Institut IMS je uradio projekat sanacije mosta, započeli smo radove i sve se odvijalo u okviru onoga što smo se dogovorili. Imali smo niz objektivnih problema zbog vremena, zbog čega smo produžili rok za rekonstrukciju do 15. oktobra. Most je trebalo da se otvori 22. oktobra. Nažalost, desio nam se incident sa stubovima S16, S 15 i S 14 na kojima su uočena oštećenja. Mi smo sinoć delimično osigurali konstrukciju i nadam se, i skoro sam siguran, da neće doći do urušavanja objekta u delu stuba S16 i S15. Već prekosutra stiže teška oplata kojom će se objekat podjarmiti i time omogućiti da on stoji stabilno a da mi nastavimo radove. Svi radovi na gornjem delu mosta, izuzev u delu problematičnih stubova, biće nastavljeni. Kada ojačamo stubove 14, 15 i 16, saobraćaj vraćamo na uobičajeni režim, odnosno vrišićemo naizmenično propuštanje saobraćaja preko vijadukta. Očekivano je da to uradimo sledeće sedmice, rekao je Darko Milošević, šef Odseka za mostove u JP Putevi Srbije.

On je rekao da projektanti pretpostavljaju da je do pucanja stuba došlo jer se teretni saobraćaj obavljao jednom stranom mosta za vreme rekonstrukcije mosta, koja je počela u maju mesecu.

Naizmeničnim propuštanjem saobraćaja sami sebi smo naneli štetu i ugrozili ta tri stuba. Oni sada nisu obuhvaćeni sanacijom jer nisu bili oštećeni kada su snimani, rekao je Milošević.

-Mene je direktor Štrabaka Ršumović juče popodne obavestio da je stub 16 napukao. Stupili smo u kontakt sa odgovornima u Putevima Srbije i IMS-om i nadzornim organom i organizovali smo hitne sastanke. Važno je da se nije desio veći incident i da nije došlo do samog urušavanja vijadukta. To smo juče zaustavili. Radimo na tome da se što pre saniraju oštećenja i da se vijadukt pusti u punu funkciju. Za mene je neprihvatljivo da izvođač ranije nije uvideo pukotine na stubovima i to je za mene veoma nemarno, rekao je Todorović.

Teški kamioni prolaze kroz grad

Zbog zatvaranja vijadukta, sav putnički i teretni saobraćaj preusmeren je na gradske ulice zbog čega se stvaraju velike gužve. U čačanskom Autoprevozu kažu da je govoto nemoguće ispoštovati red vožnje i mole putnike za razumevanje.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović očekuje da Putevi Srbije saniraju sva oštećenja koja budu nastala na gradskim ulicama. Obećao je da će lokalna samouprava dati olakšice preduzećima i firmama koje posluju u ovom delu grada, a zbog zatvaranja saobraćaja.

-Ućinićemo sve da oni budu adekvatno obeštećeni, rekao je Todorović.

Kako je danas obećao Milošević, rekonstrukcija vijadukta u potpunosti bi trebalo da se završi između 1. i 15. novembra.

Izvor i foto: OzonPress

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *