Otvaranje izložbe “Dečje novine”- gigant jugoslovenskog izdavaštva”

Gornji Milanovac – Veče prepuno emocija u Muzeju rudničko-takovskog kraja! Okupili su se svi pobornici nekadašnjeg giganta izdavaštva – Dečjih novina iz malenog Gornjeg Milanovca. O istorijatu firme, neobičnim počecima od improvizovane redakcije u školskoj klupi do giganta, govorio je prof dr Nedeljko Trnavac, član prve redakcije. On je dao statistički prikaz ove izdavačke kuće, koja je činila “zlatno doba” milanovačke privrede.

unnamed-4
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

U ime muzeja goste je pozdravio fotograf Saša Savović, a o svojim danima provedenim u Dečjim novinama govorila je Stojanka Knežević, koja je istakla sve one koji su zaslužni za postojanje Dečjih novina, a na prvom mestu Srećko Jovanović. Istakla je kako je i danas obuzmu emocije kada vidi šarene školske torbe i rančeve zato što su baš “Dečje novine” po prvi put “razbile” monotoniju crnih i braon školskih torbi i “obojile” ih u razne boje i razne junake. Kako kaže, “bežala” je iz kancelarije jer nije mogla da prihvati sve porudžbine za školski pribor, toliko ih je bilo iz čitave Jugoslavije. Za radnike “Dečjih novina” svuda su vrata bila otvorena. Ne samo da su “Dečje novine” bile firma koja je započela novu istoriju izdavaštva, već su bili oni koji su pomagali drugima kada je to bilo potrebno, kako kaže Stojanka Knežević. Pomagali su novčano i mašinama tekstilnu i kožnu industriju i mnoge druge.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

A kada je u pitanju izdavaštvo, učinili su sve. Ne postoji ništa što Dečje novine nisu objavile. Časopis Dečje novine, Džuboks, Tik-tak, Zeku, Modesti Blejz, Eks almanah, Mandrak. Kreirali su ediciju Nikad robom i čuvene Mirka i Slavka čiji tiraž je dostizao do 100.000 primeraka, nobelovce, koji su se otimali za mogućnost da budu deo ove izdavačke kuće, štampali su pisce koji su tek kasnije postali “nobelovci”kao što je Markes.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Dečje novine su prve u Jugoslaviji koristile kompjutere u izdavačkoj delatnosti. Prve su se bavile kupovinom i prodajom autorskih prava i licenci. Prve i jedine su izdavale list na Brajevom pismu. Prve su izdavale list za decu na romskom jeziku. BILE SU PRVE… u svemu… Radnici Dečjih novina imaju šta da pamte.

Izložba će biti otvorena do 10. januara a autori postavke su viši kustosi Muzeja Ana Cicović i Tanja Gačić, saopšteno je iz ove ustanove.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *