PČELICA SE VRATILA SA BEOGRADSKOG SAJMA SA DIVNIM UTISCIMA I ZNAČAJNIM PRIZNANJIMA

PČELICA SE VRATILA SA BEOGRADSKOG SAJMA SA DIVNIM UTISCIMA I ZNAČAJNIM PRIZNANJIMA

Posle dve godine bez susreta održan je 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Nadležni kažu da je posećenost bila izuzetna, a izdavači se, iako umorni, vraćaju sa Sajma puni pozitivnih utisaka.

Za Izdavačku kuću Pčelicu je ovaj Sajam bio izuzetno uspešan, budući da se tim Pčelice u Čačak vratio sa tri značajne nagrade. Sajamsku Nagradu Dečja knjiga godine Pčelica je dobila za ediciju romansiranih ilustrovanih biografija „Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu”. Ista edicija, koju je u celosti ilustrovao Igor Krstić, nagrađena je kao najbolja dečja edicija od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Pomenuto udruženje nagradilo je i ilustratora Tihomira Čelanovića za najbolju ilustraciju dečje knjige, a za izdanje „Priča o jednoj neposlušnoj nozi”, autora Dušana Radovića, koju je Pčelica objavila povodom stogodišnjice od rođenja našeg znamenitog književnika.

Na štandu Pčelice je svih dana Sajma bilo kao u košnici. Susreti sa autorima koji su potpisivali svoja izdanja nizali su se jedan za drugim, a mali i veliki čitaoci bili su oduševljeni što mogu da se upoznaju sa svojim omiljenim piscima. Posebnu radost kod najmlađih izazvalo je prisustvo njihovog omiljenog junaka, psa Arčija, koji je uživao u nežnosti i pažnji mališana koji su u redu čekali da ga pomaze i fotografišu se sa njim.

Svim pozitivnim utiscima sa Sajma, koji po zvaničnoj statistici beleži izuzetnu posećenost, Pčelica pridružuje i veoma uspešno predstavljanje na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, najvećoj i najznačajnijoj manifestaciji ove vrste u svetu. Predstavnicima Pčelice tom prilikom uručeno je značajno priznanje White Ravens, koju dodeljuje Internacionalna biblioteka za decu i mlade iz Minhena, a za roman Gorana Markovića „Boje drugarstva”.

Sajamsko predstavljanje Pčelice bilo je u znaku poziva na čitanje i druženja sa knjigom, a susret sa najmlađim čitaocima, koji su sa oduševljenjem razgledali nove naslove i sa radošću se prisećali pročitanih knjiga, uverila nas je da su „knjige zgodne i mudrošću plodne” ipak i zaista neophodne.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *