Pčelica u ČAST Desanke Maksimović

Čačak – Izdavačka kuća Pčelica povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović objavila je kao posebno izdanje „Bajku o Kratkovečnoj”, čija će promocija biti održana 15. maja u osnovnoj školi u Desankinoj rodnoj Brankovini.


Izdavačka kuća Pčelica je u književnoj javnosti poznata po svojoj brizi i trudu koji ulaže u negovanje domaće klasične književnosti za decu. U skladu sa takvom izdavačkom politikom, a povodom stodvadesetogodišnjice od rođenja Desanke Maksimović, koja se navršava 16. maja, Pčelica je u potpuno novoj likovnoj i dizajnerskoj opremi objavila „Bajku o Kratkovečnoj”. Prošlo je čak dvadeset i devet godina od kada je ova bajka poslednji put u Srbiji objavljena kao zasebna knjiga.

Originalni tekst „Bajke o Kratkovečnoj”, sa autopoetičkim predgovorom književnice, u potpunosti je ispoštovan uz dodatak biografije Desanke Maksimović i rečnika manje poznatih reči. Na taj način, čitaocima, a posebno deci, delo Desanke Maksimović je približeno i recepcija olakšana. Akademski slikar Nada Serafimović ilustrovala je ovo izdanje „Bajke o Kratkovečnoj” uz očiglednu nameru da se stilske karakteristike teksta, lepršavog, prozračnog, ali melanholičnog i setnog prenesu u likovni izraz.

Izdavačka kuća Pčelica će simbolično, dan pred rođendan Desanke Maksimović,15. maja u kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini prirediti prvu promociju ove knjige. Predstavljanju će prisustvovati učenici Osnovne škole „Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine, koju je i sama Desanka Maksimović pohađala. Nakon ove promocije knjiga će se naći u prodaji, a zbog godine jubileja pratiće je brojne akcije, predstavljanja i programi u čast velike književnice, koja je dala ogroman doprinos srpskoj književnosti za decu i obogatila je posebnim senzibilitetom.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.