Pećina i reka čuvaju selo

Na pola puta između Užica i Požege nalazi se Potpećka pećina, monumentalno delo prirode sa najvećim otvorom na Balkanu. Izgradile su je vode ponornice koje izbijaju iz pećine i stvaraju Petnicu – pećinsku reku, načičkanu ribnjacima. Zbog toga Potpeć ne deli sudbinu ostalih ruralnih krajeva u Srbiji – mnogo mladih žitelja odlučilo je da budućnost gradi u selu, koje je postalo privlačno i za stanovnike iz drugih mesta.

serbia.com
serbia.com

Ivan Cvijović odrastao je na Rzavu, ali je pre tri godine kupio ribnjak u Potpeću. Kaže da je najmlađi ribar u selu, ali pomažu mu ćerke i sinovi, a stasava i unuk. Pastrmkama hrani još jedna usta – mačora Grgu. Investiciju otplaćuje napornim radom, ali sa uživanjem.

„Ja sam zaposlen u stalnom radnom odnosu sam, dopunska je delatnost i može da se zaradi, ako se radi kako treba, može da se zaradi i kažem vam izdržavam porodicu sa četvoro dece“, kaže Ivan Cvijović, žitelj sela Potpeć.

Uzgojem ribe četvrt veka bavi se i Ratomirka Jovanović, diplomirani ekonomista u penziji. Kada je 2003. godine suprug iznenada preminuo, izgubila je glavni oslonac u tom poslu, ali nije odustala.

„Drago mi je što sam održala kontinuitet u ovom poslu, jer sad mi već stižu unučad i već se oni polako uključuju u taj posao, nije im mrsko da rade, oko toga. Za sad mi pomažu, a želja mi je da kasnije ja njima pomažem“, kaže Ratomirka Jovanović, penzionerka iz Potpeća.

Potpeć ima dvadesetak ribnjaka, načičkanih duž kratkog toka reke Petnice, koja je i prirodni biser. Ali to nije jedina specifičnost sela. Ratomirka predsedava udruženjem žena, čija članica predvodni celo selo, što uključuje i muški deo populacije.

„Kao i toliki ribnjaci na malom prostoru pretpostavljam da jeste. Da li žene vode glavnu reč u selu neka kažu drugi“, kaže Jasna Milić, predsednica Mesne zajednice Potpeć.

Potpećani kažu da selo živi složno, a pored redovnih mušterija, zbog uzgoja pastrmke, česti gosti u selu su i inspekcijske kontrole. Jednu sam zatekao, ali nisam imao dozvolu da ih snimim. Ne mari, kamera ionako više voli prirodne lepote Potpeća.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *