Pjer Križanić za sva vremena

Požega – Na jednom crtežu, naslovljenom „Hram prosvete”, nakrivila se višespratnica čije je prizemlje ruinirano. Na drugom, pod nazivom „Savremeni Hamlet”’, čovek za praznim stolom hamletovski se pita: „Štedeti ili ne štedeti, pitanje je sad?”, iako niti ima šta da štedi, niti šta da troši. Politički primitivizam i opšti obračun u skupštini prikazuje karikatura „Situacija se vratila u parlament”, dok je s potpisom „Verska tolerancija u Bosni” prikazan prizor sukobljenih crkvenih predstavnika…

Marija Radisavčević Raković i Slađana Petrović Varagić na izložbi u Požegi (Foto: S. Jovičić)

Te i slične teme, ipak, nisu ovovremene, već iz doba jugoslovenske kraljevine, oslikane na karikaturama Pjera Križanića i objavljene u to vreme na stranicama „Politike”. A upravo su, kao izložba „Pjer Križanić – crteži i karikature”, stigle u požešku Gradsku galeriju, gde je ova postavka otvorena do 11. marta.

Reč je o Pjerovim radovima sačuvanim u zbirci Umetničke galerije „Nadežda Petrović” iz Čačka, čija direktorka Milica Petronijević kaže da su ih dobili iz „Male galerije Siniše Paunovića”, čačanskog novinara i publiciste, svojevremeno urednika Kulturne rubrike „Politike”. Izložbu proširenu i Pjerovim delima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog videla je do sad publika u Čačku, Beogradu i Novom Sadu. Požeška postavka je iz tri celine, s karikaturama iz međuratnog i posleratnog perioda.

Mlada autorka izložbe Marija Radisavčević Raković, koja se Križanićevim delom bavi od svojih studentskih dana i pisanja diplomskog rada nagrađenog nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kaže da se karikatura decenijama bori za svoje mesto na našoj kulturnoj sceni što Pjerov slučaj potvrđuje budući da ga je jugoslovenska istoriografija prilično zanemarila.

– Pred nama je prošlost, deo našeg nasleđa koji je više nego aktuelan, pa možemo da govorimo o njemu kao o sadašnjosti, a, nažalost, i kao o nekoj budućnosti. Jer na Pjerovim karikaturama vidite da se stvari nisu previše promenile u minulih stotinak godina. On je budno beležio sve bitne društvene trenutke i probleme svog vremena, bio je hroničar jedne epohe, oštrici njegove britke misli ništa nije uspevalo da izmakne. Pjer karikaturom svedoči da su se menjali politički sistemi, uređenja, ličnosti, ali se naš politički duh i mentalitet nisu promenili. Gotovo ceo radni vek proveo je u listu „Politika”, većinu svojih karikatura u njoj objavio, a ka „Politici” ovde vodi i to što je naša zbirka proistekla iz galerije Paunovića koji je radio u tom listu i bio prijatelj Pjera Križanića – rekla je Marija na otvaranju izložbe.

Po rečima Slađane Petrović Varagić, urednice likovnog programa Kulturnog centra Požega, umetnički savet ove galerije trudi se da, uz izložbe umetnika sa savremene likovne scene, uvrsti i one koje se tiču kulturnog nasleđa svih nas.

– Izložba Pjerovih dela nastavak je naše višegodišnje saradnje sa galerijom „Nadežda Petrović”. To je ustanova koja svojim radom dokazuje da je moguće stručno i visokoprofesionalno obavljati ovaj posao a da ne morate biti u metropoli, kao jedan izuzetan primer decentralizacije kulture. Mi smo mlada galerija koja uči od ovakve institucije – istakla je Slađana Petrović Varagić.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *