Počinje kažnjavanje na NAPLATNIM RAMPAMA zbog prekoračenja brzine

Bahati vozači koji prekorače brzinu na auto-putu od 1. septembra više neće moći da izbegnu kaznu pošto će ih saobraćajna policija sankcionisati sistemom naplatnih rampi. Globa neće zaobići ni one koji plaćaju putarinu TAG uređajima, saznaje BLIC.

putevisrbije.rs

Sve je spremno za novi način kažnjavanja bahatih vozača na auto-putu pošto će se od sledećeg petka na ovim saobraćajnicama izračunavati srednja brzina svakom vozilu između dve naplatne rampe.

To je za „Blic“ potvrdio načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov i dao odgovor na poslednju dilemu pre startovanja novog sistema: kako će se sankcionisati vozači koji elektronski plaćaju putarinu?

Sankcije i za vozače koji koriste TAG uređaje

– Od 1. septembra počinjemo da kažnjavamo vozače na osnovu merenja srednje brzine na autoputu. Sankcionisaćemo i vozače koji koriste TAG uređaje pošto će im sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi. Postoje dva načina na koja će dobiti kaznu: ili će ih patrola saobraćajne policije odmah zaustaviti na naplatnoj rampi ili će im prijava stići na kućnu adresu – objašnjava Arsov za „Blic“.

S druge strane, vozač koji tradicionalno plaća putarinu tako što daju gotovinu ili karticu radniku u kućici na naplatnoj rampi dobija na priznanici i informaciji o srednjoj brzini njegove vožnje pa može odmah da zna da li je prekršio zakon.

I taj vozač može na dva načina da bude sankcionisan u zavisnosti od organizacije rada saobraćajne policije: ili će odmah dobiti kaznu ili će im prijava stići na kućnu adresu.

Ovo će biti sankcionisano od sledećeg petka, foto: Privatna arhiva

Podsećanja radi, probno merenje srednje brzine na autoputu je počelo još pre mesec dana, a jedne večeri je za svega pet sati zabeleženo čak 3.124 prekoračenja na deonici Novi Sad-Beograd. To znači, da je svaki šesti vozač vozio brže od dozvoljenih 120 kilometara na sat.

Inače, srednja brzina se meri tako što se zna tačno rastojanje između dve naplatne rampe na kojima se beleži vreme ulaska i vreme izlaska vozila sa autoputa.

Razdaljine i predviđeno vreme

Ovom metodom lako je izračunati da je najkraće dozvoljeno vreme za prelazak puta od Horgoša do Preševa, koji je dugačak 513 kilometara, četiri sata i 16 minuta.

Deonicu od Beograda do Niša dugu 239 kilometara vozači ne bi smeli da pređu za manje od dva sata, s obzirom na to da je ograničenje brzine 120 kilometara na sat.

Od Batrovaca do Beograda dužina puta je 96 kilometara, pa bi se vozilo najmanje 48 minuta, a od Ljiga do Preljine 20 minuta.

Pauza jedini problem

Jedini problem saobraćajnoj policiji prilikom ovakvog merenja srednje brzine mogla bi da predstavlja pauza koju bi bahati vozači pravili kako bi izbegli kaznu.

Naime, postoji mogućnost da vozač vozi na auto-putu brže od dozvoljene brzine, a da potom zaustavi vozilo i napravi pauzu taman toliko da kad stigne na naplatnu rampu izračunata srednja brzina ne bude veća od propisanih 120 kilometara na sat.

Vozači bi zato trebalo da shvate da se ove novine uvode kako bi se povećala bezbednost na auto-putevima, a ne kako još jedan hir policije za koji treba da traže način kako da ga izbegnu.

Kazne za brzine na autoputu:

brzina – (km/h) kazna

121-140 – 3.000 dinara

141-160 – 5.000 dinara

161-180 – 6.000 – 20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana

181-200 – 15.000 – 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca

201+ – 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvola najmanje osam meseci

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *