Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Podeljena auto sedišta za decu roditeljima u Čačku

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Čačak – U Domu kulture Savet za bezbednost saobraćaja danas je po prvi put organizovao besplatnu dodelu sigurnosnih auto sedišta za decu. Ukupno je podeljeno 350 sedišta roditeljima koji su dobili decu ove godine, a očekuje se da će do kraja godine biti podeljeno još oko 50 sedišta. Sedišta su namenjena mališanima od 9 do 36 kg i zadovoljavaju standarde i direktive Evropske komisije ECE R44/04.

Foto: PressLider

Istraživanja sprovedena u Čačku pokazala su da je procenat upotrebe sigurnosnih dečjih auto-sedišta ispod republičkog proseka, samim tim i uvećan je rizik od stradanja najmlađih.

Foto: PressLider

–Kako bi se stimulisalo povećanje sigurnosti najmlađih u saobraćaju, ali i rana edukacija i važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju, kroz budžet Saveta za bezbednost saobraćaja, grad Čačak će ove godine izvršiti podelu sigurnosnih auto sedišta svim prvorođenim mališanima sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka. I ona deca koja će doći na svet do kraja godine stekla su pravo na sedište i u narednom periodu sedišta će im biti podeljena. Savet za bezbednost saobraćaja uočili su rizične grupe i to su najmlađi i najstariji građani. Do sada smo realizovali nekoliko programa edukacije, mališani su imalipriliku da nauče pravila saobraćaja kroz predstavu Pažljivko i to je imalo jako dobar efekat na đake i predškolce. Podelili smo svetloodbojne prsluke na početku školske godine, i u nekom narednom periodu slede javne tribine koje su namenjene srednjoškolcima na kojima će učestvovati osobe koje su preživele saobraćajne nesreće, najavio je predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Aleksandar Petronijević.

Foto: PressLider

Za kupovinu sedišta Savet za bezbednost saobraćaja izdvojio je 2,5 miliona dinara.

Član Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović pohvalio je ovu akciju čačanskog Saveta uputivši apel roditeljima da navikavaju decu da se voze u sedištima, jer statistika upozorava da to sada nije slučaj.

Foto: PressLider

-Ovo je pravi primer kako treba trošiti novac u pravcu prevencije. Kada pogledamo statistiku videćemo da preko 60 odsto dece strada u svojstvu putnika u automobilu. To znači da ih ne prevozimo na bezbedan način, a sa druge strane i kada ih prevozimo, ne štitimo ih na odgovarajući način. Ako pogledamo statistiku u pogledu upotrebe dečjih sedišta videćemo da smo tu na niskom procentu i treba da se stidimo toga. Nema prevoženja deteta van sedišta ni do prodavnice koja je udaljena 500 m kao ni na samom parkingu, upozorio je Božović.

Foto: PressLider

Savet za bezbednost saobraćaja danas je nagradio profesora Aleksandra Vinića i učenicu OŠ Branislav Petrović Nevenu Dragićević za osvojeno treće mesto na Evropskom prvenstvu takmičenja Šta znaš o saobraćaju.

Već godinama naša škola postiže odlične rezultate na takmičenju Šta znaš o saobraćaju. Poslednje dve godine ti rezultati su najbolji. Prošle godine smo bili u ekipi Srbije u Tirani i tada smo bili četvrti, a Nevena je ušla u tim Srbije za EP u Budimpešti gde smo treći. Sjajni su utisci. Sve to je deo jedne velike kampanje koja u ustvari podiže nivo bezbednosti dece u saobraćaju. Nevena i njeni drugari koji su prošli kroz takmičenje danas su vršnjački edukatori mlađih učenika, a glavni cilj je da svi budu bezbedniji na ulici, rekao je profesor Vinić.

-Konkurencija je bila jaka ali smo uspeli da osvojimo treće mesto. Od nas se tražilo da pokažemo teorijsko znanje u saobraćaju i spretnost u vožnji bicikla. Poštujem pravila i apelovala bih i na moje vršnjake a posebno na starije da ih poštuju i da se ponašaju bezbedno, poručila je učenica Nevena Dragićević.

Danas su nagrađene i osnovne škole Tanasko Rajić i Božo Tomić jer su njihovi učenici pobednici na literarnim i likovnim konkursima na temu bezbednost u saobraćaju.

OzonPress

Jedna misao o “Podeljena auto sedišta za decu roditeljima u Čačku

  • 18. novembra 2018. at 09:09
    Permalink

    A pitao bi savet za bezbednost sao raćaja imam li ja pravo na 5-tog sina koji ima godinu dana ,mozeli da dobije sedište

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.