Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Podignute ustave zbog mrlje u Moravi, u toku je pranje platoa plaže

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Radnici Sportskog centra Mladost jutros su podigli ustave na brani zbog pojave mrlje na kupalištu. U toku je pranje platoa plaže.

Posle velikih problema sa vremenskim prilikama i vodostajem Zapadne Morave, na radost svih ljubitelja kupanja na našoj reci 8.avgusta konačno su spuštene ustave na brani. Svi smo svedoci da je pre toga bilo dosta obilnih padavina i da je u tom periodu Morava bila mutna i prljava. I prilikom spuštanja ustava i formiranja jezera voda nije bila najčistija, što je svakako posledica izuzetno visokog vodostaja i priliva bujičnih voda sa mnogih pritoka Zapadne Morave. Uprkos tome analize vode na početku kupališne sezone na gradskoj plaži su pokazale da je voda ispravna za kupanje.

Prvi put je 11.avgusta primećena mrlja na površini Zapadne Morave koja je brzo i prošla jezerom. To svakako mogu posvedočiti i brojni redovni posetioci gradske plaže koji su poput nas sa nevericom posmatrali tu pojavu na reci. Kako se u narednim danima mrlja ponavljala mi smo obavestili inspekcijske službe koje su zadužene za pomenutu pojavu. NJihova reakcija je izostala i mi do danas nismo obaveštenji o njihovim aktivnostima vezanim za našu prijavu o mrlji koja se pojavila na površini reke. U cilju zaštite kupača prethodne nedelje radnici Sportskog centra Mladost su tri puta delimično ispustili formirano jezero, što je za cilj imalo brži protok vode, a samim tim i uklanjanje mrlje. Ustave su danas u jutarnjim časovima i četvrti put podignute za prethodnih devet dana.

Takođe, moramo istaći da prilikom organizovanja manifestacije “Preplivavanja Morave” nismo ugrozili takmičare, a da je tada mrlja bila uočena u Moravi sigurno bi pomerili još jednom termin ove manifestacije. Tada su manifestaciju ispratile i dve lokalne televizije, čije bi kamere sigurno zabelažile ovu pojavu.

Očekujući izveštaj i odluku nadležnih inspekcijskih službi Sportski centar Mladost će postupiti po istim i svakako na vreme reagovati. Osnovni i primarni cilj je svakako bezbednost svih kupača i još jednom odgovorno tvrdimo da ćemo nakon rešenja zvaničnih organa povući naredne poteze u cilju zaštite svih posetilaca plaže.

Na kraju podsećamo da su masne mrlje bile primetne na površini vode tokom kupališne sezone i prethodnih godina o čemu su mediji takođe izveštavali. Posao Sportskog centra Mladost svakako nije da se bavi uzrocima ove loše pojave, čiji su izvori uzvodno od prostora koji je poveren na upravljanje našoj ustanovi.

U Čačku, 20.08.2018.godine
Direktor Miloš Stevanić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.