Podsećanje na „Dečje novine“ kroz muzejsku izložbu

Gornji Milanovac – “Dečje novine-gigant jugoslovenskog izdavaštva,” izložba, biće otvorena 5. septembra u 19 sati u Narodnoj biblioteci “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu.

Na otvaranju će govoriti direktorka obrenovačke biblioteke Ivana Janošević i direktor Muzeja rudnićko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić.

Izložba je posvećena jednom od najvećih jugoslovenskih izdavača listova, časopisa, knjiga i stripova za decu i odrasle, zastupljenog na svim kontinentima. Potpisivanjem ekskluzivnog ugovora sa kompanijom Volta Diznija, proizvodili su čitavu industriju artikala sa Diznijevim likovima i postaju najveći i najomiljeniji distributer školskog pribora na ovim prostorima. Kroz saradnju sa italijanskom firmom „Panini“, Dečje novine osvajaju publiku plasiranjem albuma sa samolepivim sličicama.

A kada je u pitanju izdavaštvo, učinili su sve. Ne postoji ništa što Dečje novine nisu objavile. Časopis Dečje novine, Džuboks, Tik-tak, Zeku, Modesti Blejz, Eks almanah, Mandrak. Kreirali su ediciju Nikad robom i čuvene Mirka i Slavka čiji tiraž je dostizao do 100.000 primeraka, nobelovce, koji su se otimali za mogućnost da budu deo ove izdavačke kuće, štampali su pisce koji su tek kasnije postali “nobelovci”kao što je Markes.

Dečje novine su prve u Jugoslaviji koristile kompjutere u izdavačkoj delatnosti. Prve su se bavile kupovinom i prodajom autorskih prava i licenci. Prve i jedine su izdavale list na Brajevom pismu. Prve su izdavale list za decu na romskom jeziku. BILE SU PRVE… u svemu… Radnici Dečjih novina imaju šta da pamte.

Izložbu potpisuje autorski tim Muzeja rudničko-takovskog kraja: Ana Cicović, Tanja Gačić, Ana Ranković i Aleksandar Marušić.

Muzej rudničko-takovskog kraja

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.