Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Praznik za ljubitelje dokumentaraca: Revija filmova sa Beldocs-a

Čačak – Revija dokumentarnih filmova sa festivala Beldocs 2019 biće prikazana u Maloj sali Doma kulture u sredu 06. novembra, petak i subotu 08. i 09. novembra. ULAZ je SLOBODAN.

SREDA 06. novembar, 18:00, „SPLAV“
The Raft, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98’
Reditelj: Markus Linden

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao „Seks splav“, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi „Ekspedicije Acali“, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

SREDA, 06. novembar, 20:00 „NEK MI JE BOG U POMOĆI“
So Help Me God, Belgija, Francuska, 2017, 100’
Reditelji: Iv Enan, Žan Libon

Istražna sutkinja Gruvez dozvolila je filmskim stvaraocima da je prate više od tri godine. Vidimo je dok se u kancelariji susreće sa prethodno kažnjavanim počiniocima („Lepo je kad se zadovoljne mušterije vraćaju“). Svedoci smo njenog neobičnog odnosa sa policijskim istražiteljima koji rade na nerešenom slučaju (ona ih zamoli da uključe svoju sirenu kada želi da se negde brzo vrati) i čak stičemo i uvid njen kućni život, gde se igra sa svojim ljubimcem belim pacovom.

PETAK 08. novembar, 18:00 „DOBRODOŠLI U SODOMU2
Welcome to Sodom, Austrija, 2018, 90’
Reditelji:Florijan Vajgenzamer, Kristijan Krenes

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji u Gani postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

PETAK, 08. novembar, 20:00 „PTICA NA ŽICI: LEONARD KOEN“
Bird on a Wire: Leonard Cohen, Velika Britanija, 1974, 121’
Reditelj: Toni Palmer

Leonard Koen je 18. marta 1972. započeo evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Ostali gradovi bili su London, Stokholm, Amsterdam, Kopenhagen, Beč, Berlin, Pariz i Tel Aviv. Ovaj film je jedan utisak o onome što se desilo tokom te turneje.

SUBOTA 09. novembar, 18:00 „NA CRNOJ LISTI“
Srbija, 2019, 73’, reditelji: Sara Marković, Nikola Dragović

Šta biva kad država proglasi prosečnog čoveka za državnog neprijatelja? Prateći događanja s margina kineskog samita u Beogradu 2014. godine , kad je policija faktički kidnapovala grupu aktivista za ljudska prava iz zemalja EU, otkrivamo priču o surovom progonu meditaciijske prakse Falun Gong u Kini, političkim pritiscima na male zemlje, ali istovremeno i gorku istinu o svetu u kom živimo – gde je trgovina prioritet, a ljudska prava su uvek na drugom mestu.

SUBOTA 09. novembar, 20:00 „I DALJE SNIMAMO“
Still Recording, Sirija, Liban, Francuska, Katar, Nemačka, 2018, 120’
Reditelji: Saed Al Batal, Giat Ajub

Saed je mladi filmski ljubitelj koji pokušava da poduči druge mlade ljude u istočnoj Gouti u Siriji pravilima pravljenja filmova, ali stvarnost s kojom se suočavaju suviše je oštra za obaziranje na pravila. Njegov prijatelj Milad nalazi se u obližnjem Damasku, ali izgleda kao da je daleko, pod kontrolom režima i studira likovne umjetnosti na univerzitetu. U jednom trenutku Milad odlučuje da napusti glavni grad i pridruži se Saedu koji živi pod opsadom u Doumi, gde su osposobili lokalnu radio stanicu i studio za snimanje. Pokupili su kameru da bi zabležili sve što mogu pre nego što jednog dana i njih ne snimi kamera…

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.