Praznik za ljubitelje dokumentaraca u Čačku: Revija filmova sa Beldocs-a

Čačak – Revija dokumentarnih filmova sa festivala Beldocs 2017 biće prikazana u Maloj sali Doma kulture od ponedeljaka, 10. jula do petka 14. jula sa početkom od 20 časova.

Čačanskoj publici biće predstavljena neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg, 10. po redu, održanog Beldocs-a. Reč je o festivalu dugometražnih dokumentarnih ostvarenja iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

“NE OPIRI SE”, Ponedeljak, 10. jul

Do Not Resist, SAD, 2016, 72 min

Na ulicama Fergunsona u Misuriju, gde se lokalna zajednica još uvek oporavlja od smrti Majkla Brauna, film Ne opiri se pruža izvanredan pogled na trenutno stanje stvari u američkim policijskim snagama kao i uvid u budućnost.

Režija: Krejg Etkinson

“PEŠMERGA” Utorak, 11. jul

Peshmerga, Francuska, 2016, 92 min

Od jula do decembra 2015. godine, Bernar-Anri Levi i snimatelji putovali su oko 1000 kilometara na granici koja razdvaja irački Kurdistan od trupa Isisa. Kroz ovo putovanje nastaje dnevnik u slikama, povlašćeni pogled na rat kome nema kraja, ali čija je uloga od globalnog značaja.

Režija: Bernar Anri-Levi

“KIKI” Sreda, 12. jul

Sweden, USA, 2016, 94 min

U Njujorku, LGBTQ pripadnici etničkih manjina skupljaju se na pristaništu u Kristofer ulici gde uvežbavaju svoj performans zasnovan na plesu koji su početkom devedesetih proslavili Madona spotom za pesmu Vogue i dokumentarni film Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon ovih kulturnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umetničku potkulturu pod imenom Kiki Scena.

Režija: Sara Jordenö

“KALABRIJA” Četvrtak, 13. jul

Calabria, Švajcarska, 2016, 117 min

‘Road movie’ u pogrebnom automobilu. Nakon smrti kalabrijskog emigranta koji je došao u Švajcarsku da nađe posao, dva radnika u pogrebnom preduzeću, Jovan i Žoze, i sami emigranti, putuju sa severa na jug Italije da vrate telo pokojnika u njegovo rodno selo.

Režija: Pjer-Fransoa Soter

“INGRID BERGMAN, NJENIM REČIMA”, Petak, 14. jul

Ingrid Bergman: in Her Own Words, Švedska, 2016, 114 min

U proleće 2011. godine reditelj Stig Bjorkman sreće se sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da “napravi film o Mami”. Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike.

Režija: Stig Bjorkman

 

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.