PREDAVANJE ,,SRBI U UGARSKOJ PRE VELIKE SEOBE,,

Предавање „Срби у Угарској пре Велике сеобеˮ др Владимира Стојковског биће одржано у четвртак, 28. октобра у 19 часова, у Великој сали Градске библиотеке Чачак. Наиме, ово је шеста трибина о прошлости која се одвија у организацији Библиотеке, а овога пута тема разговора су примарни историјски извори (докумената) који реконструишу податке о српском народу у Јужној Угарској пре Велике сеобе 1690. године. Посебна пажња биће посвећена најугледнијим српским великашима, као најистакнутијим представницима Срба у Угарској у позном средњем веку као и српској култури и духовности на простору југа Угарске.

Проф. др Борис Стојковски је ванредни професор историје средњег века на Филозофском факултету у Новом Саду, бави се историјом данашње Војводине у средњем веку, угарско-византијским односима, историјом цркве, исламским светом и његовим везама са средњовековном југоисточном Европом.

Тема предавања је уско повезана и са публикацијом,  коју је 2016. године објавио Архив Војводине, „Пут документаˮ. То је својеврстан архивски приручник у коме, између осталог, пише и о најстаријим документима које чува ова установа, а приредили су је Зоран Стевановић и Весна Башић. У књизи Пут документаˮ представљени су истраживачки напори и залагања стручњака из различитих области: архивиста, библиотекара, палеографа, археографа, филигранолога, библиографа, историчара књижевности, конзерватора, физичара, хемичара, микробиолога и фармацеута.

Разговор са проф. др Стојковским ће водити Мирко Дрманац, виши библиотекар и историчар.

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *