Predstava „Doktor Šuster“ na Maloj sceni

Gornji Milanovac – Predstava “Doktor Šuster” u interpretaciji glumaca Milanovačkog pozorišta i režiji Branka Kneževića, u sredu i petak, 11. i 13. januara od 20 sati, biće izvedena na „Maloj sceni“.

unnamed-4

„Doktor Šuster“ je jedna intrigantna drama Dušana Kovačevića i u pogledu forme i u pogledu značenja. Radnja priče je smeštena u devedesete godine prošlog veka, u vreme društvenog beznađa kada je kod nas došlo do propasti građanskog društva i uspostavljanja nekog novog sistema vrednosti koji kontroliše „kriminalizovana elita“. Nasuprot onome što bi se očekivalo kada je u pitanju ovakva “građa”, u “Doktoru Šusteru”, nema dramski razvijene priče i likova, već ona samo služi kao polazište za vrlo nadahnuto i duhovito dramsko razigravanje koje u Kneževićevoj predstavi prelazi u tragi-komediju apsurda gde su na suprotnim stranama dva sveta – nerealno senilni i izgubljeni predstavnici odumirućeg građanskokog društva (stari doktor i njegova sestra, profesorka klavira) i realno prisebni predstavnici sveta u usponu (inspektor policije, novinarka i kriminalac).

Njihov sukob ima za cilj da istakne duhovnu superiornost odumirućeg sveta starog građanstva nad kriminalizovanom elitom koja je izgubila ljudskost i veru u Boga.

Uloge tumače: Draško Obrenović, Marija krsmanović, Branko Knežević, Marija Todorović, Aleksandar Avramović, Predrag Lošić, Krsman Nedeljković, Viktor Vujić / Pavle Steković i Milan Aćimović.

Kostime za predstavu osmislila je Biljana Knežević.

unnamed-6

Interesantno je pomenuti da je predstava „Doktor Šuster“, u režiji Dušana Kovačevića premijerno izvedena 2001. godine. Na repertoaru „Zvezdara teatra“ bila je 13 godina, sve do smrti legendarnog Petra Kralja uz koga su rame uz rame nastupali i Jelisaveta – Seka Sablić, Vesna Trivalić, Andrijana Videnović, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Miloš Stojanović, Aleksandar Manevski i Branko Knežević reditelj nove verzije „Doktora Šustera“.

unnamed-5

Sutrašnja predstava poslednja je provera pred nastup u petak, kada će naši glumci ponovo pokušati da izbore plasman na završnicu festivala “Milivojev štap i šešir”, koji se svake godine organizuje u Požarevcu i odakle smo već donosili prestižne nagrade, saopšteno je iz gornjomilanovačkog Kulturnog centra.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.