PREDSTAVLJEN ROMAN,,ŽIVEO SAM HILJADU GODINA“NENADA GUGLA

Књижевност – путоказ кроз лавиринт живота

Роман „Живео сам хиљаду година” Ненада Гугла представљен је пред многобројном чачанском публиком у оквиру 25. „Штампане речи” у уторак, 20. фебруара у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”. О публикацији су поред аутора говорили вероучитељ Ђорђе Радојковић и уредник издавачке куће „Бит издаваштво” хаџи Душан Милошевић.

Кроз реминисценције на бројна дела светске и српске литературе и читајући поједине одломке из свог романа, аутор је овом приликом говорио о односу човека и Бога, затим о уделу истине и фикције у књижевности, о функцији штива које треба да буде „путоказ кроз лавиринт живота”, према његовим речима, као и о томе да „књижевност жели да чује нешто што други не могу да чују, и тежи да то пренесе даље”.

          Прочитавши неколико одабраних одломака Ђорђе Радојковић је,  између осталог, казао да овај роман представља „збирку драгоцених бисера мудрости које је аутор с љубављу и прегалаштвом сакупио, а кроз описано хиљадугодишње искуство сабрао је и субдине људи у којима се сви ми можемо препознати”.

          Хаџи Душан Милошевић истакао је да је представљање ове књиге „повод да се проговори о смрти, животу, љубави и мржњи, али и о неговорењу, о муку, о потреби да се на тренутак заћути како би други проговорио и како би се чуо”. Своје обраћање заокружио је цитирајући стихове песника Томислава Поповића: „Ако хоћеш да будеш и да јеси, корачај тихо мален испод звезда.”

Премда родом из Чачка, а и с обзиром на то да су његови претходни романи „Умро сам у петак” и „Велелепота секунде” промовисани у чачанској Библиотеци, Ненад Гугл је добро познат домаћој публици. С друге стране, великом броју ученика препознатљив је као професор српског језика и књижевности који одступа од традиционалних метода предавања тако што на друштвеним мрежама дели своја тумачења бројних романа, приповедака и песама.

На структуру представљене публикације упитила је библиотекар Тијана Бежанић, која је и водила програм, напоменувши да је књига подељена у 16 поглавља и да су главни јунаци овог дела трилогије већ познати читаоцима претходне две књиге. Она је додала да у погледу књижевне мотивације „снови имају важну улогу, јер доводе до самоспознаје и унутрашње промене јунака, које аутор жели да постигне и код читаоца. За разлику од претходна два романа, Ненад Гугл се у овом случају одлучио да индивидуалну људску декаденцију прикаже реалистичније и то понајвише кроз гордост, похлепу и самољубље”.

Вече су, изведбом двеју музичких нумера, употпунили ученици Музичке школе у Чачку Јана Трифуновић и Анђелија Зоћевић уз пратњу Вање Јовановића на хармоници.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *